Over mijn recepten

Over mijn recepten

Producten

Als je met mijn recepten aan de slag gaat is het goed om een aantal producten in huis te hebben:

  • Een pot extra virgin kokosolie.
  • Een pot ontgeurde kokosolie om in te bakken, te koop bij de meeste supermarkten.
  • Een goede kwaliteit amandelmeel. Let op de hoeveelheid koolhydraten, deze kan enorm verschillen. Beneden de 10 gram koolhydraten per 100 gram is het beste. Deze bevat slechts 5,8 gram / 100 gram. Amandelmeel is duur, maar je doet erg lang met een zak.
  • Psylliumvezels (= fiberhusk). Dit kun je in een klein potje kopen bij het Kruidvat of een grotere verpakking hier. Psylliumvezels zorgen voor een goede darmwerking, zijn handig om vloeistoffen mee te binden en maken lowcarb brood luchtiger.
  • Pofiber. Dit zijn aardappelvezels, ook weer goed voor je darmen en handig om vloeistoffen mee te binden, brood luchtiger te maken en als vervanger van tarwebloem. Ik gebruik het in mijn walnotenbrood en als ik vlees of vis paneer; eerst even door de pofiber halen, dan door een geklutst eitje en daarna door wat amandelmeel of sesamzaadje.
  • Chiazaad als alternatief voor psylliumvezels.

Ik werk graag met inhoudsmaten zodat je niet vaak een weegschaaltje nodig hebt. Het is handig om een setje maatschepjes te hebben.

Calorieën versus koolhydraten en vet

Zoals uitgebreid op de blog ter sprake zal komen is het tellen van calorieën een verouderd en onbruikbaar concept. Voor iedereen die af wil vallen, diabetes 2 wil voorkomen of genezen of gewoon zich, net als ik, prettiger voelt bij een eetpatroon van meer vet en minder koolhydraten, vermeld ik het aantal gram koolhydraten, vet en proteïne (eiwit) bij de recepten. Als je nog schrikt van de hoeveelheid vet lees dan de pagina LCHF.

Copyright

Alle recepten die ik plaats zijn door mijzelf gemaakt en gefotografeerd, maar lang niet altijd door mijzelf verzonnen. De inspiratie komt meestal van Zweedse sites. Wanneer ik een recept letterlijk overneem vermeld ik altijd de bron, maar meestal doe ik de nodige aanpassingen.

Iedereen mag mijn recepten overnemen, mits je een link plaatst naar deze website. De foto’s mag je alleen gebruiken met mijn schriftelijke toestemming.

Recepten elders

Voorlopig zal het nog wel even duren voordat hier een indrukwekkende hoeveelheid recepten staat, maar ik kan van harte deze site aanbevelen: Dietdoctor.com Er staan ook complete weekmenu’s op, erg handig!

Er is natuurlijk wel meer te vinden op het internet wat koolhydraatarm eten betreft. Let wel even op drie dingen:

  1. Zorg voor voldoende vet in de vorm van roomboter, kokosolie, room etc. Dus alleen natuurlijke vetten.
  2. Wat plantaardige olie betreft: alleen olijfolie van een goede kwaliteit en deze koud gebruiken. Vermijd alle andere oliesoorten. Ik leg dit binnenkort uit op de blog.
  3. Vermijd suikervervangers als je af wilt vallen. Ze vertragen de vetverbranding en houden de suikerbehoefte in stand.