Over mij

Over mij

Eerst maar wat persoonlijke gegevens. Mijn naam is Lily Zijlstra, geboren in 1965 en al meer dan 25 jaar gelukkig getrouwd met Erik. Sinds het voorjaar van 2017 wonen wij in Friesland, dicht bij de grens met Groningen en Drenthe. Prachtig gelegen nabij natuurgebieden als het Fochteloër Veen en het Drents-Friese Wold.

Mijn zoektocht naar een betere voeding

Wat mijn fascinatie voor koolhydraatarme voeding betreft begint mijn verhaal in Zweden, waar wij woonden van mei 2009 tot april 2017. Wat mij direct al opviel in de supermarkten was de overvloed aan pondspakjes roomboter, literflessen slagroom en diverse soorten yoghurt met minimaal 10% vet. Bacon en ontbijtspek kun je er in 10 varianten vinden. Het eerste wat ik dacht was: “Vind je het gek dat er hier zoveel te dikke mensen rondlopen!” Het zou jaren duren voordat ik erachter kwam dat deze producten juist gekocht worden door het slanke deel van de bevolking, of door de mensen die aan het afvallen zijn.

Ik was op dat moment nog zo bang voor vet dat ik mijn neus ophaalde voor volvette crème fraîche en liever koos voor de light variant. Op mijn brood smeerde ik halvarine en ik was altijd op zoek naar vetarme producten. Maar het voelde niet goed. Hoewel ik niet echt overgewicht had kwam er toch elk jaar wel een kilootje bij en uiteindelijk zou dit toch leiden tot een gewicht dat niet gezond meer is. Al 30 jaar had ik last van een spastische dikke darm en elke dag na het ontbijt had ik hoofdpijn die de hele ochtend aanhield. Daarbij heb ik een auto-immuunziekte waardoor mijn schildklier te langzaam werkt en bovendien kamp ik met een bipolaire stoornis. Wat dat laatste betreft denk je misschien niet gauw aan verkeerde voeding, maar de hypothese dat ook dit ziektebeeld gebaseerd kan zijn op een auto-immuun proces komt langzaam op in de psychiatrische wetenschap. Waarbij ik wel de kanttekening moet plaatsen dat het idee dat voeding van invloed kan zijn op een auto-immuunziekte, nog lang niet wetenschappelijk bewezen is.

Het omslagpunt

Ik begon mij steeds meer te interesseren voor de relatie tussen gezondheid en goede voeding. Het boek van Andreas Eenfeldt, waarover later meer, was het eerste dat ik las, maar vele boeken en studies op het internet volgden en uiteindelijk besloot ik over te gaan op een geheel ander voedingspatroon. Alle lightproducten verdwenen uit mijn keuken, ik stopte met het eten van granen, koos voor producten met geen of een zeer korte ingrediëntenlijst en begon het grootste gedeelte van mijn energiebehoefte uit natuurlijke vetten te halen.

Het plan was dit een maand lang te proberen en dan een conclusie te trekken. Na twee weken wist ik echter al zeker dat dit een voedingspatroon is dat bij mij past. Ik merkte dat een ontbijt van bijvoorbeeld roerei met boter tot een langdurige verzadiging leidt. Met gemak kon ik hier vijf uur op functioneren zonder dat ik behoefte had aan een tussendoortje. Met mijn vroegere patroon van veel koolhydraten en weinig vet had ik naast drie hoofdmaaltijden voortdurend behoefte aan tussendoortjes. Hierdoor was ik continu bezig met mijn volgende eetmoment. Als ik ging sporten (hardlopen of fietsen) moest er een arsenaal aan noodvoeding mee. Ik kon maar zo een energiedip krijgen en alleen een banaan of een mueslireep hielp dan om verder te kunnen.

Wat een verschil met mijn huidige manier van eten! Mijn lichamelijke activiteiten staan volledig los van wat ik eet. Ik heb geen suikerdipjes meer zoals voorheen, waarbij ik het gevoel had: “IK MOET NU ETEN” en hierbij bijzonder geïrriteerd kon raken. Ik eet drie maaltijden per dag, relatief kleine hoeveelheden want vet bevat nu eenmaal meer calorieën dan koolhydraten. Ik vind het heerlijk om fietstochten te maken in onze nieuwe woonomgeving. Eten hoef ik niet mee te nemen, ook al fiets ik een paar uur. Mijn lichaam is ingesteld op vet verbranden dus energie heb ik altijd bij me.

De voordelen die het mij heeft opgeleverd zijn te veel om op te noemen. Ik ben 10 kilo afgevallen zonder honger, mijn concentratie is verbeterd, mijn spastische dikke darm is volledig genezen, ik slaap beter en heb meer energie.

Met deze website hoop ik mensen te inspireren tot een andere leefstijl, die hun gezondheid zal bevorderen en waarbij men zich goed voelt.

Verder hoop ik te kunnen bijdragen aan het verspreiden van nieuwe inzichten wat betreft juiste voeding. Want te lang hebben we ons laten leiden door totaal verkeerde adviezen en zijn we met zijn allen steeds ongezonder geworden. Het is tijd voor verandering!

Meer over mijn manier van eten lees je op de pagina LCHF.