Boekweitbrood met cottage cheese

Boekweitbrood met cottage cheese

Ik schreef het al eerder: amandelmeel gaat op den duur vervelen als je vaak LCHF bakt. Daarom dit keer een brood gemaakt met boekweitmeel. Op zich is dat nog niet zo koolhydraatarm met 66 gram koolhydraten per 100 gram, maar je hebt er zo weinig van nodig dat je toch op nog geen 4 gram koolhydraten per sneetje uitkomt. Boekweit is glutenvrij (het is ook eigenlijk helemaal geen graan) en heel gezond. Het bevat alle essentiële aminozuren en een heleboel gezonde stofjes waarmee ik je nu niet lastig zal vallen. Ik gebruik in dit recept Italiaanse kruiden uit de diepvries, maar verse tijm, rozemarijn en wat gedroogde oregano kan ook. Teentje knoflook erbij en de geuren komen je tijdens het bakken al tegemoet.

Dit heb je nodig:

  • 4 eieren
  • 1 theelepel zeezout
  • 275 gram cottage cheese
  • 1 dl boekweitmeel (= 50 gram)
  • 1 dl pompoenpitten
  • 1 dl zonnebloempitten
  • 1 dl chiazaad
  • ½ dl sesamzaad
  • 1 el psylliumvezels (fiberhusk)
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden (diepvries)

En verder: een cakevorm met een lengte van 25 cm, een mixer en bakpapier

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Breek de eieren in een kom, voeg zout toe en klop het even luchtig met de mixer
  3. Voeg de cottage cheese toe en gebruik nog even de mixer om het glad te kloppen
  4. Voeg de overige ingrediënten toe, roer goed door en laat 5 minuten staan
  5. Bekleed een cakevorm met bakpapier en schep het beslag erin
  6. Bak op de een na onderste richel van de oven in ongeveer 45 minuten een goudbruin broodje. Controleer of het brood gaar is met behulp van een satéprikker.
  7. Haal het brood uit de oven en laat iets afkoelen voordat je het in plakken snijdt.

Lekker met rucola en geitenkaas! De overgebleven cottage cheese kan je eten met tomaatjes en wat peper en zout.

Invriezen gaat prima, doe stukjes bakpapier tussen de sneetjes dan vriezen ze niet aan elkaar vast.

Voedingswaarde per plakje (als je 15 plakken uit het brood haalt): 3,9 gram koolhydraten, 7,4 gram vet en 6,2 gram proteïne.

2 gedachten over “Boekweitbrood met cottage cheese

  1. Hoi Lily,
    Leuk recept! Ik heb in het verleden en aantal periodes boekweitbrood gebakken. Ik herinner me lage boterhammen, omdat het niet rijst. Maar het heeft wel een krachtige, wat aardse smaak die ik wel kon waarderen. Jouw versie lijkt me heel lekker. Zo’n ‘spannend’ brood had ik toen niet.
    Groetjes, Cora

    1. Hoi Cora,
      Dankzij het bakpoeder rijst het toch wel een beetje hoor. Maar je kan het natuurlijk niet vergelijken met gewoon brood waarbij je gist gebruikt. Voordeel van koolhydraatarm en glutenvrij bakken vind ik altijd dat je het deeg niet hoeft te kneden, gewoon de mixer gebruiken en je bent in een paar minuten klaar. Succes als je het gaat uitproberen. Jou kennende maak je er vast wel een eigen versie van!
      Groetjes, Lily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *