Crackers van kikkererwtenmeel

Crackers van kikkererwtenmeel

Het is goed mogelijk om glutenvrije, koolhydraatarme crackers te maken van alleen zaden en pitten. Maar voeg je er iets van meel aan toe, dan worden ze net even wat krokanter en mijn ervaring is dat ze ook wat langer vers blijven. Ik ben eens aan het experimenteren gegaan met andere meelsoorten, want altijd amandelmeel of kokosmeel gaat een beetje vervelen op den duur. Het aanbod van glutenvrije melen wordt steeds groter bij de meeste supermarkten. Kikkererwtenmeel kan je gewoon bij AH kopen. Het smaakt heel neutraal, dus hou je niet van kikkererwten: geen zorgen, je proeft er niets van.

Dit heb je nodig voor 1 bakplaat:

 • 0,5 dl kikkererwtenmeel (3 volle eetlepels)
 • 1 dl pompoenpitten (of zonnebloempitten)
 • 1 dl chiazaad
 • 0,5 dl sesamzaad
 • 1 el psylliumvezels (fiberhusk)
 • 0,5 – 1 tl zeezout
 • 1 tl currykruiden, bijvoorbeeld curry madras van Jonnie Boer
 • 1,5 el olijfolie
 • 150 ml water

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden
 2. Doe alle droge ingrediënten in een kom
 3. Voeg olijfolie en water toe en roer goed om
 4. Laat enkele minuten staan om op te zwellen
 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het mengsel erop
 6. Verdeel het met behulp van een tweede vel bakpapier mooi egaal over de plaat
 7. Haal het tweede vel weg en zet de plaat in de oven
 8. Stel de tijd in op 40 minuten en zet een kookwekker op 20 minuten
 9. Na 20 minuten haal je de plaat even uit de oven om de crackers voor te snijden. Gebruik hiervoor een scherp mesje of een pizzames.
 10. Bak de crackers nog 20 minuten, hou ze tegen het einde van de baktijd goed in de gaten, verlaag eventueel de temperatuur op het laatst als ze te bruin dreigen te worden.
 11. Schakel nu de oven uit, zet de deur op een kier en laat de crackers nog een tijdje nadrogen tot ze helemaal knapperig en bros zijn.

Heerlijk met een kopje soep!

4 gedachten over “Crackers van kikkererwtenmeel

 1. Hoi Lily,
  Ze lijken me heel erg lekker. Ik krijg zijn om dit een keer te proberen. Het is alweer jaren geleden dat ik crackers maakte van kikkererwtenmeek. Die waren weer heel anders van smaak dan zaden- en pitten crackers. Ik weet eigenlijk niet meer of ik er toen zaden en pitten door deed. Toch weer eens proberen.
  Groetjes, Cora

  1. Hoi Cora,
   Kikkererwtenmeel is eigenlijk heel neutraal van smaak, daarom vind ik het ook zo lekker om het te combineren met pittige kruiden. Het teff meel wat jij laatst op je blog gebruikte voor pannenkoeken leent zich overigens ook uitstekend voor deze crackers. Zo blijven we lekker variëren!
   Groetjes,
   Lily

 2. Hallo Lily, vandaag voor de eerste keer op jouw site op bezoek, wat een genot. Ik ben benieuwd naar jouw achtergrond, heb je een opleiding op voedingsgebied?
  Vraagje: je gebruikt Teff-meel. Teff is een (oude) graansoort. Waardoor is het toch geschikt in LCHF?

  1. Hoi en bedankt voor je reactie! Teff-meel is inderdaad een graansoort en op zich nog niet eens zo heel koolhydraatarm. Gebruik je er echter maar een klein beetje van, dan past het prima in een LCHF-recept. Het is een volkoren graan en bestaat dus uit complexe koolhydraten die weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Mits je er niet te grote hoeveelheden van gebruikt natuurlijk. Het is ook glutenvrij.
   Binnenkort plaats ik een recept van een brood met boekweitmeel. Ook een product dat op zich niet zo heel koolhydraatarm is, maar ik gebruik er slechts 50 gram van in een heel brood en daarbij is ook boekweit glutenvrij.
   Over mijn achtergrond: ik ben van oorsprong verpleegkundige, dus ik heb wel wat medische basiskennis. Maar alle kennis over voeding heb ik mijzelf eigen gemaakt door heel veel te lezen en daarnaast veel te experimenteren met voeding. Meer daarover kan je lezen onder het kopje ‘over mij’.
   Groetjes,
   Lily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *