Voedingscentrum lanceert app ‘Kies Ik Gezond?’

Voedingscentrum lanceert app ‘Kies Ik Gezond?’

Het voedingscentrum heeft enkele weken geleden een nieuwe app gelanceerd. Deze heet ‘Kies ik Gezond?’. Nu vroeg ik mij af of zo’n app je nu echt kan helpen bij het maken van gezonde keuzes, dus ik heb hem getest. Het is een overzichtelijke app waarbij je in je profiel kan aangeven of je speciaal op bepaalde ingrediënten wil letten. Stel, je mag geen gluten eten, dan geef je dat aan en dan zie je direct of het door jou gekozen product geschikt is of niet. Bij het zoeken van producten heb je twee mogelijkheden. De eerste is met behulp van de scanner van je telefoon. Erg handig voor als je in de supermarkt bent en geen zin hebt om al die kleine lettertjes op de etiketten te gaan lezen. Daarnaast kan je ook producten intypen en op die manier opzoeken. De database is al zeer uitgebreid en er komt steeds meer bij.

Wanneer je een product hebt opgezocht krijg je er direct een advies bij: staat het product in de Schijf van Vijf en zo niet waarom dan niet? Als het er niet in staat komt het Voedingscentrum met een rij alternatieven om je ‘gezonder te laten kiezen’. De vraag is: hebben we dit nodig? Hoe ver kom je met gezond verstand? Ik test het met een paar producten.

Mijn product:

Ongezouten grasboter (geen toegevoegde ingrediënten)

Aanbevolen alternatief door de app:

Becel Original halvarine (ingrediënten: water, plantaardige oliën 45% (zonnebloem 26%, lijnzaad 11%, palm 6%, koolzaad 2%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), natuurlijk aroma, vitamine A en D.

Mijn product:

Biologische volle yoghurt (geen toegevoegde ingrediënten)

Aanbevolen alternatief door de app:

Danone Vitalinea magere vruchtenyoghurt (ingrediënten: Yoghurt 0% vet (waarvan 87% melk), aardbei (12%), kers (10%), ananas (9,3%), perzik (9%), oligofructose, polydextrose, verdikkingsmiddelen (gemodificeerd maïszetmeel, pectine, carrageen, guargom, xanthaangom), geconcentreerd zwarte wortelsap, aroma’s (melk), zuurtregelaars (natriumcitraat, melkzuur, citroenzuur), calciumcitraat, kleurstoffen (paprika-extract, anthocyanen), zoetstoffen (acesulfaam K, sucralose), vitamine D.

In totaal 13 E-nummers, maar de fabrikant noemt ze liever bij de naam dan valt het minder op. Bevat 6 gram suikers per 100 gram.

Nog een alternatief is de Zottis houdbare vruchtenyoghurt (ingrediënten: gefermenteerde magere melk (58%), wei, glucose-fructosestroop, suiker, vruchten en fruitsap uit concentraat, gemodificeerd zetmeel, wortelkoncentraat, aroma’s.

Mijn gezond verstand zegt mij toch liever te kiezen voor een product dat zo natuurlijk mogelijk is, zonder een hele lijst toevoegingen. Toch zijn het juist die producten die de app voorstelt als zijnde een gezond alternatief. Het Voedingscentrum gaat steeds meer waarschuwen voor toegevoegde suiker en dat juich ik van harte toe. Maar zo’n vruchtenyoghurt met 6% suiker verkiezen ze toch boven puur natuur volle yoghurt. En waarom? Verzadigd vet is nog steeds de duivel! Elk product dat ik scan met ook maar een spatje verzadigd vet wordt afgeraden. Zelfs mijn geliefde biologische kefir van Arla wordt afgekeurd vanwege wel 1,9 gram verzadigd vet! Karnemelk zou ik moeten kiezen.

Jammer dat het nog steeds niet doorgedrongen is dat een gezonde voeding op de eerste plaats zoveel mogelijk onbewerkt is en op de tweede plaats voldoende gezonde vetten zou moeten bevatten. Wanneer je het Voedingscentrum vraagt naar de reden dan is altijd het antwoord: “Wij baseren ons op wetenschap”. Helaas is dit wetenschap uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en al lang achterhaald.

Dus is die app zinvol? Laat ik niet flauw doen: de app kan handig zijn als je bepaalde ingrediënten wilt vermijden. Daarbij komen ze ook echt wel met goede suggesties voor betere keuzes. Als je bijvoorbeeld muesli wil kopen helpt de app om de soorten met de minste suiker te vinden. Maar het voortdurend blijven waarschuwen voor elk grammetje vet is niet bevorderlijk voor de volksgezondheid. Als we gezonde vetten gaan vermijden raken we tijdens de maaltijden niet verzadigd, waardoor we tussendoortjes nodig hebben en om daar steeds gezonde keuzes in te maken valt niet mee. Bovendien leiden al die eetmomenten tot voortdurende pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hoe zou het toch komen dat er steeds meer mensen diabetes type 2 ontwikkelen? Toch eens aan het Voedingscentrum vragen…

In ieder geval denk ik dat je met of zonder de app altijd je gezond verstand moet blijven gebruiken. Het makkelijkste is om gewoon voor onbewerkte voeding te kiezen: geen etiket nodig of een etiket met maximaal vijf ingrediënten en je zit eigenlijk altijd goed!

Ik ga de app weer verwijderen, maar voor iedereen die er profijt van heeft: mijn zegen heb je. Denk alleen niet dat je heel gezond bezig bent als je voor magere yoghurt met suiker en glucose-fructosesiroop kiest. Ik houd het bij mijn Griekse yoghurt met 10% vet, met blauwe bessen en eigengemaakte muesli. Wat het Voedingscentrum daar dan ook van vindt.

4 gedachten over “Voedingscentrum lanceert app ‘Kies Ik Gezond?’

 1. Dank je wel voor het testen, Lily. Ik ga hem niet installeren…. Puur en onbewerkt eten herken je vaak aan de hele korte ingrediënten lijst.
  We houden het dus maar bij gezond verstand. Echt schokkend, dat hij becel als alternatief voor roomboter geeft!

  1. Graag gedaan. Ik wilde wel eens weten of het Voedingscentrum al iets genuanceerder zou denken over verzadigd vet in de voeding. Helaas, dat was een teleurstelling. Met onze gezonde leefstijl hebben wij zo’n app inderdaad niet nodig. Jammer alleen dat er veel mensen zijn die de adviezen van het Voedingscentrum ten aanzien van verzadigd vet nog steeds serieus nemen. Daar wordt de wereld niet gezonder van.

 2. Hoi Lily,
  Leuke test heb je uitgevoerd hier. Ik ga de app ook maar niet installeren. Ik weet inmiddels wel wat ik wel of niet wil eten. In ieder geval liever natuurlijke vetten (ook verzadigde) dan producten met suikers, e-nummers en plantaardige olie.
  Dus ik hou het ook liever bij m’n gezonde verstand. Is nog gezonder voor m’n verstand ook 😉
  Groetjes, Cora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *