LCHF en cholesterol

LCHF en cholesterol

 

Suikerbom is terug van een lange pauze. Een tijdlang had ik het idee dat ik alles wel over het onderwerp Low Carb High Fat gezegd had. Ik vond het ook best leuk om af en toe een recept te plaatsen, maar de motor achter mijn blog is toch de wens om kennis over te dragen. Nu kreeg ik een beetje het idee dat het steeds meer geaccepteerd werd dat verzadigd vet, mits onbewerkt, hartstikke gezond voor ons is. Ook dat we suiker beter kunnen laten staan lijkt voor de meeste mensen niet onbekend.

Toen ik begon met bloggen over de gevaren van suiker heb ik eerst veel aandacht besteed aan het onderwerp vet. Ik heb uitgelegd hoe het volkomen foute advies om verzadigd vet te vermijden is ontstaan en waartoe dit geleid heeft. Namelijk een explosie van welvaartsziekten, door meer koolhydraten en steeds sterker bewerkt voedsel (denk aan alle lightproducten). We zijn met z’n allen steeds minder vet gaan eten maar het aantal mensen dat getroffen wordt door hart- en vaatziekten is tegelijkertijd exponentieel gestegen.

Onlangs werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat er nog steeds enorm veel misverstanden bestaan over de relatie tussen vet in de voeding en de kans op hart- en vaatziekten. Zeker als het gaat om mensen die zo eten als ik. Dit gaf mij de impuls om weer met bloggen te beginnen!

Mijn cholesteroltest en een boze dokter

Over het algemeen kom ik nooit bij de huisarts. Mijn leefstijl houdt mij gelukkig kerngezond. Helaas is niet alles met goede voeding te voorkomen en zo kampte ik voor de tweede keer in mijn leven met een niersteen. Om de reacties voor te zijn dat dit door LCHF kan komen: mijn steensoort heeft niets met voeding te maken, het is een erfelijke kwestie. Maar zo kwam het dus dat ik bij de huisarts terecht kwam. Ze vond het belangrijk om de nierfunctie in de gaten te houden zolang het steentje nog niet uitgeplast was. Vandaar dat ze een formulier voor het lab mee gaf. Ik vond het wel een goed idee om dan meteen maar mijn cholesterol te laten bepalen, gewoon puur uit nieuwsgierigheid. We raakten aan de praat over mijn leefstijl en tot mijn blijdschap stond de huisarts hier positief tegenover. Ze zei letterlijk: “Het is allang achterhaald dat verzadigd vet in de voeding leidt tot hogere cholesterolwaarden”.

Dat zij nog niet volledig achter deze uitspraak stond, bleek toen mijn uitslag bekend werd. Deels was het precies wat ik hoopte: een hoog HDL en hele lage triglyceriden. Wat het LDL betreft had ik wel gerekend op iets hoger dan bij mensen die voornamelijk op koolhydraten leven, maar alles bleek bij mij extreem te zijn. Een imponerende HDL van 2,5 mmol/l (moet boven de 1,2 zijn bij vrouwen, boven de 2 komt niet zo vaak voor), triglyciden 0,62 (moet beneden de 2 zijn, hoe lager hoe beter) en mijn LDL was 7,6 (artsen zien dit graag onder de 3). Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier wel even van schrok. Maar van de andere kant: de verhoudingen waren uitstekend en als ik deze waarden invoer in diverse rekenmodellen komen ze allemaal tot dezelfde conclusie: er is een uiterst geringe kans op hart- en vaatziekte.

Helaas is het zo dat huisartsen de focus volledig op dat LDL leggen en het per definitie afdoen als ‘fout cholesterol’. (Dat er geen fout cholesterol bestaat zal ik in komende artikelen aantonen)

Naar aanleiding van deze uitslag werd ik gesommeerd om mij onmiddellijk op het spreekuur te vervoegen alwaar ik een uiterst onaangenaam gesprek met de huisarts had. Haar mening over vet in de voeding had ze plotsklaps gewijzigd: ik moest onmiddellijk vetarm en vegetarisch gaan eten en ze zou mij doorverwijzen naar de internist. Als het vetarm eten niet voldoende zou helpen zou ik binnen afzienbare tijd aan de medicijnen (statines) moeten.

In de dagen tussen de test en het consult had ik echter een enorme hoeveelheid kennis opgedaan en ik kon volledig verklaren waarom de bloedwaarden er bij mij zo uitzagen. Ik kon inmiddels met grote stelligheid zeggen dat er geen enkele reden tot zorg was.

Zelfs het rekenmodel dat de huisartsenvereniging zelf gebruikt om de kans op hart- en vaatziekte te berekenen toonde voor mij een uiterst gering risico. Dat wil zeggen: het risico is net zo groot als voor iemand met een LDL van beneden de 3 mmol/l. Dit is te danken aan alle andere gezondheidsmarkers die bij mij uitstekend te noemen zijn: lage bloeddruk, weinig buikvet en een gezond gewicht.

Helaas bleek mijn huisarts niet open te staan voor het opdoen van wat nieuwe kennis. Waar ik van baal is dat zij nu ten onrechte het idee heeft gekregen dat LCHF/Keto slecht is voor mensen. Wat ik wilde uitleggen was dat zo’n enorme stijging van het LDL bij deze leefstijl slechts zelden voorkomt. Het is een bepaald type mens dat reageert met een hyperrespons en er is hier een goede verklaring voor.

Ik ga nu mijn eigen hoekje van het www gebruiken om mijn kennis te delen met iedereen die wel geïnteresseerd is. Niemand zou zo’n gesprek met zijn dokter moeten hebben. Want iedereen die kiest voor een LCHF/Ketogene leefstijl doet dit juist omdat hij/zij kiest voor een gezond lichaam. Wij zijn daar allemaal zeer intensief mee bezig en hebben er alles voor over. Hiervoor verdienen we waardering en support. Geen huisarts die je wegstuurt met een recept voor statines vergezeld van een slecht dieetadvies.

De volgende keer vertel ik alles over de Lean Mass Hyper-responder (mensen zoals ik die een hoog LDL krijgen door een ketogene leefstijl) en ik doe uit de doeken hoe ik mijn LDL met 10% liet zakken door meer vet te gaan eten.

 

6 gedachten over “LCHF en cholesterol

 1. De gezondheidsleer is te veel omvattend om te verwachten dat een arts alles weet. Dat zou de arts zelf ook moeten beseffen. Patiënten zijn mondiger geworden en zijn in staat gerichte kennis op te doen. Naar elkaar luisteren is dan de beste oplossing.

 2. Hoi Lily, wat ontzettend leuk dat je weer helemaal gemotiveerd bent om blogs te schrijven in het kader van een LCHF leefwijze gebaseerd op puur en onbewerkte voeding die (van nature) laag is in koolhydraten en met voldoende gezonde vetten. Heel erg jammer dat de huisarts zelfs jou even deed twijfelen, terwijl je zelf zoveel kennis hebt dat je goed bezig bent en dat ook uit jouw bloedwaardes naar voren kwam. Gelukkig is het helemaal goed gekomen met jouw geloof in je gezonde leefwijze en komt er dankzij jou weer meer kennis over cholesterol en LCHF op het Nederlandse internet! Super! Groetjes, Cora

  1. Hoi Cora,
   Dank je wel, wat een leuke reactie! Ik hoop inderdaad dat jij en ik de wereld een klein beetje wijzer maken met onze blogs over deze vet gezonde leefstijl!
   Groetjes, Lily

 3. Ha Lily, wat een verademing om jou site ontdekt te hebben. Ik doe al jaren aan het keto/vet dieet en voel mij prima. Deze week bloed laten prikken en voor de zekerheid cholesterol. Kreeg meteen bij uitslag een dokter aan de telefoon, recept voor statines lag al klaar en moet naar de internist..Ik schrok hiervan en gaf alles de schuld aan mijn dieet. Ik heb er gewoon dagen stress van. Nu ontdek ik jou site en ben hier zo….blij mee..mijn LDL was 7.02, HDL2.98 en trig 0.60. Totaal dus 10.3. Ik schrok hier ook erg van. Moet nu elke bloed laten prikken, ik weiger statines…tjonge wat ben ik blij met deze site, niet te zeggen…

  1. Hallo Marga,
   Wat fijn om te horen, hier doe ik het voor! Uiteraard schrik je van zo’n uitslag, zeker als dit vergezeld gaat van een dergelijke reactie van de huisarts. Ik weet dus precies wat je doormaakt maar hoop van harte dat je de stress snel los kan laten. Want je verhoudingen zijn prachtig, zowel je ratio totaal cholesterol/HDL als de ratio triglyceriden/HDL zijn prima. Je bent ‘metabool gezond’ zoals dat heet. Hiermee is je kans op hart- en vaatziekten aanmerkelijker lager dan bij velen die een voedingspatroon van weinig vet en veel koolhydraten hebben. Er is net een goed boek verschenen van onderzoeksjournalist Daan de Wit met de titel ‘De Cholesterolmythe’. Ik schrijf er deze week een review over maar wil het je vast van harte aanbevelen. Dan stop je echt met je zorgen maken over zoiets als LDL. Het is een vrij zinloze waarde. De moderne kijk op bloedvetten is juist te kijken naar de ratio triglyceriden/HDL. Deze moet onder de 1 mmol/l zijn, bij jou is het slechts 0,20. Prachtig! Lekker doorgaan met je vet gezonde leefstijl en laat je niet gek maken door een huisarts met een achterhaalde opvatting.
   Als je nog vragen hebt en je wilt dit niet op deze plek doen, mag je mij altijd mailen: lily@suikerbom.nl
   Hartelijke groeten, Lily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *