Gastblog Cora Hoskens

Gastblog Cora Hoskens

Hallo lezers van de website Suikerbom. Dit is waarschijnlijk het eerste artikel op deze website dat niet door Lily zelf geschreven is. Mijn naam is Cora Hoskens en ik mag hier een gastblog schrijven. Dat doe ik met veel plezier.

Ontmoeting met Lily

Het is alweer een tijd geleden dat ik kennis maakte met Lily. Zonder dat ze dat wist overigens. Ik kwam per toeval op de website Suikerbom terecht. Helemaal toevallig zal het overigens niet geweest zijn. Het zal wel aan m’n zoektermen in Google gelegen hebben. Termen als LCHF, koolhydraatarm of gezonde vetten. Zoiets. Het voelde als thuiskomen. Een website met informatie èn recepten over een gezonde, koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Precies zoals m’n eigen website Keto en zo.

Herkenning

Ik las Lily’s verhaal en voelde herkenning. Het inzicht dat er een gezondere manier van eten is. De stap naar ‘het nieuwe eten’. En bovenal die stap niet als restrictie, maar als een keuze zien. Als een nieuwe leefstijl. Het ervaren van de geestelijke en lichamelijke voordelen daarvan. Het blijven zoeken naar meer informatie. De groeiende passie om die kennis te delen. Dat alles typeert mijn verhaal en ik zag het ook bij Lily.

Wat leek het me leuk om eens met haar te kletsen. Helaas wonen we niet bij elkaar om de hoek. Maar contact leggen kan op allerlei manieren. Toch deed ik dat niet meteen. Ik weet niet goed waarom. Misschien de angst dat de herkenning niet wederzijds zou zijn. Ik bleef wel regelmatig Lily’s site bezoeken. Beetje rondneuzen als ik eens wat tijd over had.

Gedeelde passie

Tot ik laatst de stoute schoenen aantrok en een reactie plaatste op één van de artikelen op haar website. Met m’n emailadres en eigen website erbij. Daarna was het afwachten. Hoe zou ze reageren? Gelukkig plaatste ze een even enthousiaste reactie terug. We hadden verder contact via email. We blijken heel veel overeenkomsten te hebben. Het leek ons leuk om iets te doen met onze gedeelde passie.

Daaruit kwam het idee om een gastblog te schrijven voor elkaars website. Zodat Lily’s lezers kennis kunnen maken met mij en m’n website ‘Keto en zo’. Andersom kunnen mijn lezers dan kennis maken met Lily en haar website ‘Suikerbom’. Want als wij herkenning vinden bij elkaars website zal dat voor lezers wellicht ook zo zijn. Bovendien is het nooit verkeerd om deze gezonde boodschap ook eens van een ander te horen. En herhaling zorgt ervoor dat dingen beter blijven hangen.

Over mij en over Keto enzo

Mijn koolhydraatarme avontuur begon ongeveer drie en een half jaar geleden. Met een boek over de gevaren van gluten en suikers voor je hersenen. Ze werden omschreven als sluipmoordenaars van je hersenen. Een boek dat ik eigenlijk helemaal niet wilde lezen, want stel dat het waar was? Dat gluten en suikers inderdaad zo gevaarlijk zijn. Hoe ziet je leven er daarna dan uit? Ik kon me er op dat moment nog niets bij voorstellen.

Van prikkelgevoelig en weinig energie naar…

Op dat moment had ik veel last van prikkelgevoeligheid en een tekort aan energie. Ook kon ik niets onthouden. M’n korte termijngeheugen deed het gewoon niet meer. Overblijfselen van een hersenbloeding. Verder herstel was volgens artsen niet meer mogelijk. Daarvoor was het te lang geleden.

Fysiek kon ik alles weer, maar wel met mate. Ik was moe voordat de dag om was. En van m’n kinderen kon ik dan bijna niets hebben. Nog een geluk dat ik deze manier van eten ontdekte voordat ze in de puberteit kwamen 😉 .

Het boek heb ik gelukkig toch gelezen. Méér dan eens. De adviezen heb ik toegepast. Geen gluten, geen suikers en vooral onbewerkte voeding. Èchte voeding met veel vetten. Wel de gezonde.

… naar herboren

De eerste weken was het moeilijk. Vooral geestelijk had ik het zwaar. Iets wat ik niet herkende bij mezelf. Pure afkickverschijnselen. Van de suiker, maar ook van de granen. Maar na een week of twee was ik er weer. Als herboren. Met misschien wel meer energie dan vóór die hersenbloeding.

M’n geheugen kwam tegelijk met de energie terug. Ineens konden m’n kinderen niet meer zeggen: ‘Jawel mama, dat heb jij beloofd. Maar dat weet je niet meer!’ Ik wist weer heel goed wat ik wél en wat ik níet met hen had afgesproken. Nadeeltje voor hen 😉 . Verder was het voor iedereen positief. Voor mezelf, maar zeker ook voor m’n familie. Voor hen was het ook niet altijd makkelijk geweest.

Steun van anderen

Omdat ik zonder granen, suikers en bewerkt eten stukken vrolijker en energieker ben, heb ik altijd alle steun gekregen van de mensen om mij heen. Wanneer mijn man kookte zorgde hij voor een koolhydraatarme variant. M’n moeder deed hetzelfde wanneer we op bezoek waren. Tegenwoordig ademen zij zelf ook deze gezonde leefstijl. Ook m’n broer informeert altijd wat hij speciaal voor ons kan maken. Het maakt dat ik me heel erg ondersteund voel in m’n keuzes en helpt zeker om het vol te houden.

Tegen de adviezen in

De dingen die ik doe druisen in tegen alles wat de autoriteiten op het gebied van voeding als gezond bestempelen. Ik eet weinig koolhydraten, dus ook geen volkoren boterhammen. Ik eet veel vetten, maar niet degene die van deze autoriteiten het gezondheidslabeltje krijgen. Ik sla m’n ontbijt over en een paar keer per week zelfs m’n lunch. Wanneer ik eet, eet ik tot ik vol zit. Dan ligt mijn bord wel eens wat voller. Of schep ik wat vaker op. Een paar keer per jaar eet ik helemaal niet. Als het goed gaat, hou ik dat zo’n 5 dagen vol. Het ruimt m’n lijf en geest op en helpt ziektes op lange termijn te voorkomen.

Keto en zo

Omdat ik het zo anders doe heb ik altijd veel uitleg gegeven aan de mensen om mij heen. Soms tot aan vervelens toe, ben ik bang. Alhoewel… ik probeer me wel te beperken tot mensen die interesse hebben.

Om nog meer mensen te bereiken ben ik zo’n 2 jaar geleden een website begonnen. Om informatie en recepten over deze vet gezonde leefstijl te delen. De naam was snel bedacht. Het moest gaan over koolhydraatarm en vetrijk eten, maar ook over andere leefstijlaspecten die je gezondheid beïnvloeden. Het werd ‘Keto en zo‘. Waarbij ‘Keto’ staat voor ketogeen. De toestand waarin je komt als je voornamelijk vetten verbrandt als energie. Die onze geestelijke en lichamelijke gezondheid een niveautje hoger tilt. ‘En zo’ staat voor de rest.

Supportgroepjes

Later kwamen daar nog twee Facebook groepen bij. Eerst een lokale groep ‘Keto in de Kempen‘, die bedoeld is voor mensen uit de Brabantse Kempen, waar ik zelf ook woon. Ik beheer die samen met Marie-José en Janny. We delen er ervaring en recepten. Af en toe spreken we samen wat af. Om kennis en ervaring te delen en de verbondenheid te vergroten.

Maar er was ook veel interesse van buiten de Kempen. Door Rianne, die zelf al een grote Facebook groep had voor koolhydraatarme recepten, heb ik mij over laten halen om samen een nieuwe groep te starten. Die groep heet het ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘. Ook daar delen we ervaringen en recepten, maar in deze groep delen we ook veel informatie over gezonde keuzes. Deze groep staat open voor iedereen die koolhyraatarm en vetrijk eet en het op dezelfde gezonde manier wil doen.

Suikerbom versus Keto en zo

Lily en ik zijn twee individuen. Met veel overeenkomsten. Die we samen nog aan het ontdekken zijn. Maar uiteraard ook met verschillen. Dat zie je ook op onze websites. We zijn vanuit een andere hoek deze leefstijl binnen gestapt. Hebben andere bronnen gebruikt. Doen het net wat anders. Hebben een eigen stijl. In onze verhalen en ook onze recepten.

Kijk naar de overeenkomsten…

Prik daar vooral even doorheen. Er zijn zoveel overeenkomsten. Als ik Lily’s verhalen lees, denk ik: ‘dat had ik kunnen schrijven’. In mijn eigen woorden uiteraard. Maar toch… Ze beschrijft dezelfde gezonde leefstijl, noemt dezelfde gezonde vetten, prikt door dezelfde voedingsfabeltjes heen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Net als ik schrijft Lily de ene keer over gezondheid en publiceert een andere keer eens een recept. Ze doet gedegen onderzoek en documenteert haar bronnen. Zodat je altijd kunt nalezen waar ze haar wijsheid vandaan heeft 😉 . En zodat je altijd met dezelfde input je eigen mening kunt vormen.

Dit alles doet ze vanuit de passie om haar kennis en ervaring over deze gezonde leefstijl met zoveel mogelijk anderen te delen. Belangeloos. Een website zonder bijbedoelingen en zonder reclame dus. Een verademing vind ik dat zelf. Het maakt de informatie ook heel puur. Je vindt niet veel van dit soort sites. Weer een punt van herkenning tussen ons beide.

… en leer van de verschillen!

Zweden of Amerika

Lily haalt veel van haar kennis ‘uit Zweden’. Ze heeft er jaren gewoond en heeft daar kennis gemaakt met de LCHF leefstijl. Low Carb High Fat, tegenwoordig ook vaker Low Carb Healthy Fat genoemd. LCHF is namelijk ‘hot’ in Zweden. De Zweedse DietDoctor site is een belangrijke website in de koolhydraatarme wereld. Lily volgt deze website op de voet en doet er veel kennis en inspiratie op.

Mijn kennis komt vooral ‘uit Amerika’. Dáár heb ik 2 jaar gewoond, maar dat is niet de reden. Mijn startpunt was een boek van een Amerikaanse neuroloog. Daarna las ik een boek van een Amerikaanse cardioloog. En zo ging ik van boek naar boek. Al snel kwamen er podcasts bij. Voor mij een onuitputtelijke bron van informatie. Ook voornamelijk uit de States. De website van DietDoctor gebruik ik soms als extra informatie- of inspiratiebron.

Tellen of vanuit je intuïtie

Lily telt koolhydraten en vermeldt ze in haar recepten. In het begin telde ze de koolhydraten letterlijk, om te zorgen dat ze niet over haar limiet ging. Tegenwoordig weet ze wat ze kan eten om binnen haar grenzen te blijven. Op deze manier blijft ze zich goed voelen.

Ik tel niets. Nooit gedaan ook. Ik weet wat ik wel en niet wil eten en hou me daaraan. Daarbij weeg ik zowel de koolhydraten als andere gezondheidsaspecten af. Verder eet ik tot ik verzadigd ben. M’n lichaam vertelt me wanneer het genoeg is. In het begin was ik strenger en at voornamelijk groenten van boven de grond. Nu eet ik o.a. weer meer knolgroenten. Zoveel mogelijk seizoensgebonden en liefst uit eigen tuin. Ze bevatten wat meer koolhydraten maar wel van het gezonde soort: onbewerkt en vezelrijk. Goed voor m’n darmgezondheid en daarmee m’n hele welzijn. Ik eet nog altijd graanvrij, suikervrij en onbewerkt! En ben nog dagelijks in ketose.

Als project of even tussendoor

Lily maakt de prachtigste foto’s van haar gerechten. Alleen al de foto maakt dat je zin krijgt in het gerecht. Het maken en fotograferen van een nieuw recept is als een project voor haar. Ze heeft een achtergrond in fotograferen en dat is te zien.

Ik verzin graag nieuwe recepten, maar heb niet de tijd om daar een project van te maken. ‘s Avonds moet er eten op tafel en er is altijd wel iemand die vroeg weg moet. Ik verzin vaak van te voren grofweg een recept en pas het al kokende aan. Foto’s moeten snel tussendoor met m’n mobiele telefoon. Die zijn minder fraai vormgegeven, maar hopelijk laten ze m’n recepten nog steeds van de goede kant zien 🙂 .

Tot ziens…?!

Zoals je ziet valt er bij beide sites van alles te halen. Ben je benieuwd geworden naar de mijne? Neem dan vooral eens een kijkjeIk heet je alvast van harte welkom!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *