Verplichte bijscholing

Verplichte bijscholing

Het is hier al vaak ter sprake gekomen: artsen en diëtisten houden hardnekkig vast aan de achterhaalde theorie waaruit men geconcludeerd heeft dat verzadigde vetten vermeden dienen te worden. De meeste patiënten die bij hun arts komen met gezondheidsproblemen krijgen te horen dat ze margarine en plantaardige olie moeten gebruiken, moeten kiezen voor magere zuivelproducten en af moeten vallen door minder te eten. Adviezen waar mensen nog zieker van worden. Door vet te vermijden zakt hun goede cholesterol nog verder, waardoor ze minder beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Wanneer je weinig vet eet, ga je automatisch meer koolhydraten eten. Je gaat ook vaker eten, want je vermijdt de vetten die je verzadigen. Tot overmaat van ramp is het advies ook nog vaak om zes keer per dag te eten. Dit met de gedachte dat dit de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Het leidt echter tot voortdurende pieken en dalen en als dit maar lang genoeg duurt ontstaat er vanzelf insulineresistentie. Door teveel omega 6 (in plantaardige oliën en margarine) en te veel suikers ontstaan er ontstekingsreacties in het lichaam. Dit veroorzaakt schade aan je bloedvaten, wat het lichaam tracht te repareren door meer cholesterol te produceren. Maar daar heeft de huisarts wel een oplossing voor: statines! Ook voor de diabetes type 2 bestaan er pilletjes, en als je pech hebt moet je aan de insuline. Dan is er ook nog vaak sprake van een verhoogde bloeddruk waarvoor de dokter al heel snel naar de medicatie grijpt. Kortom: een berg medicijnen waar je de rest van je leven niet meer af komt. En dit allemaal door goed naar de dokter te luisteren en braaf de adviezen van de diëtiste op te volgen.

Dit terwijl de oplossing zo simpel is: kies voor natuurlijk, dus zoveel mogelijk onbewerkt, voedsel. Neem volle zuivelproducten en gebruik roomboter, kokosolie en eet meer eieren. Eet maximaal drie keer per dag. Vermijd alle toegevoegde suiker en beperk de hoeveelheid koolhydraten in je voeding.

Terwijl de bewijzen zich opstapelen dat de huidige voedingsrichtlijnen volledig verkeerd zijn, gaat een groot deel van de hulpverleners in de gezondheidszorg door met het geven van adviezen waarvan mensen dik en ziek worden. Waarom is er geen verplichte bijscholing? Hoe doorbreken we dit koppig vasthouden aan wat je geleerd hebt, zonder je af te vragen of dit wel klopt?

Helaas heb ik hier geen antwoord op. Meestal is het zinloos om in discussie te gaan, dan is de weerstand te groot. Soms echter merk je dat iemand er wel voor openstaat om zich eens in het onderwerp te verdiepen. Dan grijp ik mijn kans en geef deze welwillende persoon een literatuurlijst in de hoop dat er tenminste een of twee boeken van gelezen worden. Hieronder volgt mijn lijst van de beste boeken die over dit onderwerp verschenen zijn. Helemaal onderaan is de lijst inclusief ISBN-nummers te downloaden als PDF. Kan je hem zo overhandigen aan je arts of diëtist!

Good Calories, Bad Calories – Gary Taubes

Deze staat wat mij betreft met stip op nummer een. Een dik boek, maar ongelooflijk goed gedocumenteerd. Taubes is dan ook wetenschapsjournalist, dus hij weet wel dat hij geen beweringen kan doen zonder voldoende bewijsmateriaal. Het probleem van obesitas en diabetes ligt volgens Taubes in geraffineerde koolhydraten zoals witmeel, licht verteerbaar zetmeel en suikers. Het is niet het aantal calorieën dat telt, maar het soort calorieën.

Dit boek zou verplicht leesvoer moeten zijn op de diëtistenopleidingen.

The big FAT surprise -Nina Teicholz

Nina Teicholz is bioloog en onderzoeksjournalist. In haar boek The Big Fat Surprise toont zij op systematische wijze aan dat verzadigd vet uit dierlijke bronnen onterecht gedemoniseerd is. Zij doorbreekt de mythe dat er een connectie is tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Tevens bespreekt zij de onbedoelde gevolgen van het vermijden van vet; de stijging van de consumptie van koolhydraten en plantaardige oliën.

Na het lezen van dit boek kun je alleen maar concluderen dat we de afgelopen 30 jaar volkomen onterecht verzadigd vet hebben gemeden. We kunnen zonder schuldgevoel vlees, kaas, boter, volle melk en eieren herintroduceren in onze voeding.

Teicholz strijdt voor nieuwe voedingsrichtlijnen welke gebaseerd zijn op betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek. De toenemende schade die is opgetreden door de huidige adviezen, zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, vergen een acuut ingrijpen van de instanties die verantwoordelijk zijn voor de officiële voedingsrichtlijnen, waaronder de American Heart Association.

Fat Chance – Robert Lustig

Kinderarts en endocrinoloog professor doctor Lustig is heel stellig in zijn uitspraak over suiker: het is giftig. Dit beargumenteert hij onder andere in zijn boek Fat Chance. Net als Gary Taubes stelt hij dat de ene calorie niet gelijk is aan de andere. Hij legt uit hoe ons eetgedrag aangestuurd wordt door hormonen en wat de werkelijke oorzaak is van overgewicht. Robert Lustig reist de wereld over om zijn mening te verkondigen en ageert fel tegen de suikerindustrie en het gebruik van fructose in veel voedingsmiddelen. Zijn Youtubefilm met de titel ”Sugar: The Bitter Truth” werd meer dan 7 miljoen keer bekeken.

My Sweet Heart – Ann Fernholm

Ann Fernholm is gepromoveerd in de moleculaire biotechniek en werkt in Zweden als wetenschapsjournalist voor diverse kranten en vaktijdschriften. Zij houdt zich bezig met het kritisch onder de loep nemen van de gangbare voedingsadviezen. Zij vertelt haar lezers wat de gevolgen zijn van het vermijden van vet. Sinds we vet in de voeding drastisch hebben verminderd is er een epidemie ontstaan van obesitas en diabetes. Haar boek leest als een thriller, op boeiende wijze doet zij uit de doeken hoe wetenschappers op oneigenlijke gronden de conclusie hebben getrokken dat het cholesterolniveau de beste indicatie is om de gezondheid van het hart vast te stellen. Haar onderzoek wijst echter uit dat de boosdoener iets heel anders is: suiker. Ons koolhydraatrijke voedsel met veel toegevoegde suiker heeft ons bloed steeds zoeter gemaakt. Hoge bloedsuikers zijn schadelijk voor de bloedvaten en zorgen voor zowel aderverkalking als dementie. Veel insuline in het bloed zorgt voor een toename van groeihormonen: baby’s wegen meer bij de geboorte, kinderen komen steeds vroeger in de pubertijd en we lopen een steeds hoger risico op kanker. Haar boek is een eye-opener voor velen. Zeer de moeite waard om te lezen!

Low Carb, High Fat food revolution – Andreas Eenfeldt

Andreas Eenfeldt is een van de koplopers in Zweden als het gaat om een nieuwe kijk op voeding. In zijn opleiding tot huisarts leerde hij dat verzadigd vet zonder twijfel slecht was voor het hart en dat vet ervoor zorgde dat mensen dik werden. Jarenlang adviseerde hij zijn patiënten dan ook om dergelijk gevaarlijk voedsel te vermijden. Maar hij merkte dat zijn adviezen niet bijdroegen aan een betere gezondheid. Integendeel: hij zag een grote toename in ziekten als hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol, kanker en dementie. Hij verdiepte zich in de materie en kwam tot de conclusie dat er iets catastrofaal fout was met de standaard voedingsadviezen. Hij zag nu ook dat zijn artsenopleiding de focus legde op het genezen van ziekten, in plaats van het voorkomen ervan. Tevens ontdekte hij dat er al tientallen jaren wetenschappers zijn die wel de link leggen tussen verkeerde voedingsadviezen en het optreden van welvaartsziektes. Onze verre voorouders kregen deze ziekten niet. Dat er de laatste decennia zo’n toename is in deze ziektebeelden werd lange tijd afgedaan met de verklaring dat we met z’n allen opeens lui en gulzig waren geworden. Gelukkig begint dit beeld langzaam af te brokkelen. De nieuwe wetenschap biedt een nieuwe kijk op voeding en gezondheid. In de media verschijnen keer op keer verhalen van mensen die hun gezondheid hebben herwonnen. Gek genoeg door precies datgene te doen dat indruist tegen de officiële adviezen. Wat mensen hebben ervaren in hun eigen leven wordt nu bewezen in vele wetenschappelijke onderzoeken. De puzzelstukjes vallen langzaam op zijn plaats als het gaat om de invloed van voeding op onze gezondheid.

In zijn boek legt Eenfeldt hoe het zo mis heeft kunnen gaan met de wereldgezondheid en hij draagt oplossingen aan om het tij te keren. Een wetenschappelijk goed onderbouwd boek en bovendien zeer leesbaar.

Andreas Eenfeldt is tevens de oprichter van dietdoctor.com.

Download hier de lijst als PDF:

Literatuurlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *