Een calorie is geen calorie

Een calorie is geen calorie

Het wordt verkondigd als een fundamentele wet: het maakt niet uit wat je eet, als je maar minder eet dan je verbrandt zal je afvallen. Het is hier al vaker ter sprake gekomen dat deze, op het oog logisch lijkende, theorie niet klopt. Calorieën zijn namelijk niet gelijk aan elkaar. Het lichaam behandelt calorieën uit koolhydraten heel anders dan calorieën uit vetten of eiwitten. Dit is al uit veel onderzoeken gebleken, maar een recent gepubliceerd artikel in het BMJ toont dit op wel heel overtuigende wijze aan.

Onderzoeken betreffende voeding zijn vaak lastig uit te voeren. Je kunt mensen vragen precies te noteren wat ze eten, maar je hebt als onderzoeker geen vat op hoe nauwkeurig dit gebeurt. Dit meest recente onderzoek is uniek te noemen omdat de 164 deelnemers alle maaltijden en snacks kregen voorgeschoteld van de onderzoekers. Alles wat ze aten was dus volledig onder controle.

In de eerste fase van het onderzoek kregen de deelnemers een afgepaste hoeveelheid voedsel dat ervoor zorgde dat ze ongeveer 12% van hun lichaamsgewicht verloren. Dit brengt het lichaam in een toestand van stress: de verbranding gaat op een lager pitje omdat er hongersnood wordt gesignaleerd.

In de tweede fase werden er drie groepen gevormd en at men respectievelijk 20, 40 of 60% koolhydraten, de eiwitten werden bij iedereen stabiel gehouden op 20% en de rest werd aangevuld met natuurlijke vetten. Er werd zorgvuldig gecontroleerd of iedereen zich aan het dieet hield. Er werden precies genoeg maaltijden en snacks gegeven om het lichaamsgewicht stabiel te houden: niemand mocht aankomen of afvallen, omdat men zuiver en alleen zicht wilde krijgen op hoe de verbranding beïnvloed werd door de hoeveelheid koolhydraten en vetten.

Het resultaat was dat de groep die de minste koolhydraten at, uiteindelijk per dag 250 calorieën meer verbrandde dan de rest.

Ghrelin

De deelnemers in de lowcarb groep hadden ook de grootste daling in de productie van ghrelin. Dit is een hormoon dat in de buik gemaakt wordt en zorgt voor honger en vermindering van de vetverbranding. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de hogere verbranding bij de lowcarb groep.

Onderzoeksleider Dr. Ludwig benadrukt dat de onderzoeksresultaten geen aanval zijn op het eten van fruit (alleen de hele vrucht), bonen en onbewerkte koolhydraten. Het toont wel overtuigend aan dat men om gewicht te verliezen beter toegevoegde suiker, meel en bewerkte koolhydraten kan vermijden.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat alle diëten die zijn gebaseerd op calorieën tellen weinig zinvol zijn. Het lukt vrijwel niemand om blijvend af te vallen door zichzelf uit te hongeren. Het wordt hoog tijd dat de standaard adviezen aangepast worden. Iedereen met overgewicht hoeft daar niet op te wachten: probeer zelf uit wat het verschil is met een calorieën beperkt dieet of een dieet dat laag in koolhydraten en hoog in vetten is: LCHF.

Bronnen

  1. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial.
  2. How a Low-Carb Diet Might Help You Maintain a Healthy Weight.
  3. New major study: A calorie is not a calorie.

Meer artikelen over dit onderwerp:

Blijvend afvallen zonder honger

De gevolgen van het vermijden van vet

Minder eten, meer bewegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *