Pioppi Hype

Pioppi Hype

Het moge duidelijk zijn: het Pioppi dieet is dankzij het programma Dokters van Morgen een ware hype geworden. De vraag is of we daar blij mee moeten zijn. Ik ben dit blog begonnen om mensen ervan proberen te overtuigen dat een koolhydraatarme leefstijl met gezonde vetten een belangrijke bijdrage kan leveren aan een goede gezondheid. Ik baseer mij voornamelijk op het uit Zweden overgewaaide LCHF, maar het maakt mij niet uit hoe je het noemt. Ik schreef eerder al dat er eigenlijk nauwelijks verschillen zijn tussen LCHF en Pioppi. Aseem Malhotra, een van de auteurs van Het Pioppi dieet, schrijft regelmatig gastblogs op de site van Dietdoctor.com en is een groot voorstander van LCHF als leefstijl. Dat hij zijn verhaal nu ophangt aan het dorp Pioppi is eigenlijk een goede marketingtruc: het verhaal spreekt veel mensen aan. Wie wil er nu niet zo gezond oud worden terwijl je gewoon lekker kunt eten en dagelijkse een glaasje rode wijn mag drinken?

Het grote nadeel van een hype is echter dat het weer voorbij gaat. Wat hebben we al voor hypes gehad in de afgelopen 30 jaar? Brooddieet, sherrykuur, Montignac, South-Beach dieet, Sonja Bakker, het killerbody-dieet en ga zo maar door. Na verloop van tijd hoor je er niets meer van. En in veel gevallen is dat maar goed ook, omdat ze eenvoudigweg niet werken. Althans niet op langere termijn. Met koolhydraatarm eten is dat echt anders. Het is de manier van eten waarvoor we gemaakt zijn. Normaal eten, niet afkomstig uit een fabriek, geen rare toevoegingen en met een gezonde hoeveelheid vet. De angst voor verzadigd vet heeft ertoe geleid dat we zoveel koolhydraten, bewerkt voedsel en lightproducten zijn gaan eten. Met allerlei welvaartsziekten tot gevolg. Wanneer je overgaat op LCHF, dan merk je dat veel kwalen verdwijnen. Veel mensen vallen erdoor af, diabetes type 2 kan omgekeerd worden, je kunt heerlijk eten en hoeft jezelf niet uit te hongeren omdat je gewicht kwijt wil raken.

Wat er nu gebeurt met de Pioppi hype is dat iedereen er een mening over heeft: je krijgt fanatieke aanhangers, die zich erop storten zonder zich in de achtergronden verdiept te hebben. Enthousiaste foodbloggers die met allerlei recepten komen die niet gebaseerd zijn op de juiste methode. Zo las ik ergens dat je alleen mager vlees mag eten, liefst kipfilet of kalkoen. (Dit is klinkklare onzin: je moet zorgen voor voldoende verzadigd vet in je voeding en dan is rund- of varkensvlees zeker niet verboden). En dan heb je nog de tegenstanders die ook niet precies weten wat de wetenschappelijke basis is van dit dieet en het afdoen als het zoveelste dieet dat komt overwaaien en toch niet werkt.

Dit is allemaal erg jammer. Voor de meeste mensen werkt het veel beter om langzaam toe te werken naar een beter voedingspatroon. Niet van de ene op de andere dag iets gaan doen wat op dat moment hip is.  Maar voor iedereen die zich toch op het Pioppi dieet stort: zorg dat je betrouwbare informatie krijgt. Lees het liefst eerst het boek. Ook op de site van AvroTros is goede informatie te vinden. En uiteindelijk hoop ik dat iedereen de kracht van koolhydraatarm eten zal ervaren. En of je het dan Pioppi, LCHF, lowcarb of nog iets anders noemt, dat is totaal onbelangrijk. Laat het een blijvende lifestyle verandering zijn!

2 gedachten over “Pioppi Hype

  1. Fijn artikel! Helemaal juist ! Verdiepje eerst in de feiten en groei dan langzaam naar je nieuwe leefstijl, het is geen dieet maar een manier van eten (en leven).. Er is dan ook geen sprake van ‘volhouden’ alleen van overtuiging dat je opde goede weg zit. En een keer ‘een vette bek’ halen kan je gewoon doen maar of je dat wilt…..??? is een ander verhaal!

    1. Bedankt voor het compliment. Er is inderdaad een groot verschil tussen een dieet en een andere kijk op voeding. Maar die ‘vette bek’ vind ik wel grappig, gezien het feit dat Pioppi uitgaat van een ruim gebruik van vetten. Olijfolie natuurlijk, maar ook roomboter, volle yoghurt (liefst met 10% vet), eieren etc. Kortom: heerlijk eten en genieten, terwijl je gezondheid verbetert. Als je daar aan gewend bent wil je inderdaad nooit meer iets anders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *