LCHF of Pioppi?

LCHF of Pioppi?

Het lijkt erop of het Pioppi dieet in een klap beroemd is geworden in Nederland. Het aantal bezoekers op mijn site is met een factor 20 gestegen en de meest gebruikte zoekterm is Pioppi. Maar wat is er nu eigenlijk zo speciaal aan en is het echt anders dan LCHF? Om met de deur in huis te vallen: er zijn nauwelijks verschillen. Eigenlijk moet je in beide gevallen niet van een dieet spreken maar van een lifestyle. Het devies is bewerkt voedsel te laten staan, de hoeveelheid koolhydraten drastisch te beperken en toegevoegde suiker of zoetstoffen helemaal te vermijden. Geen brood, pasta of rijst en geen industrieel vervaardigde oliën zoals zonnebloem-, koolzaad, mais- en sojaolie. Wel volop groente, natuurlijke vetten, vette vis, vlees (het liefst van grasgevoerd rundvee), eieren, volvette yoghurt en vette kazen.

Het verschil is dat het Pioppi voedingsplan de nadruk meer legt op veel vezelrijke groente en suikerarm fruit. Er wordt wel gezegd dat je met fruit voorzichtig moet zijn als je te kampen hebt met insulineresistentie. Er wordt aangeraden om twee tot vier eetlepels olijfolie per dag te gebruiken, minimaal 10 eieren per week en elke dag een glas rode wijn en 30 gram chocolade met minimaal 85% cacao. Vooral dat laatste is iets wat bij strikt LCHF moeilijk wordt. Het levert je zeker 5 gram koolhydraten op en als je op een rantsoen van 20 gram koolhydraten per dag zit blijft er weinig ruimte over voor een goede hoeveelheid groente. Wat betreft de olijfolie: dit sluit natuurlijk mooi aan bij wat men in het dorpje Pioppi eet, maar het maakt echt niet zoveel uit of je hiervoor kiest of voor wat meer roomboter en kokosolie. Alle drie hebben ze zo hun voordelen en ik zou ze naast elkaar gebruiken.

Anders dan je zou denken bestaat een mediterraan dieet niet uit een grote hoeveelheid pasta. De mensen in Pioppi eten hier slechts kleine hoeveelheden van, vaak alleen als bijgerecht of in een voorgerecht. Ga je het lifestyleplan volgen dan is het afhankelijk van je situatie of je zo heel af en toe een klein beetje pasta (of rijst of een aardappeltje) kunt nemen. Heb je serieuze gezondheidsproblemen en/of wil je afvallen, dan liever niet. Ben je verder gezond dan is er wel ruimte om zo heel af en toe een klein beetje van dit soort koolhydraten te nemen. Zoete aardappel is bij Pioppi wel toegestaan, maar wees hier voorzichtig mee als je insulineresistentie hebt.

Conclusie

Zowel Pioppi als LCHF zijn lifestyles die gebaseerd zijn op natuurlijke voeding, met weinig koolhydraten en voldoende gezonde vetten. De verschillen zijn niet zodanig dat het een beter is dan het ander. Het feit dat Pioppi een dorpje is waar de mensen heel gezond zijn en erg oud worden kan wat meer tot de verbeelding spreken. Probeer het gewoon uit, volg het 21 dagen durende plan uit het boek en/of doe de Lowcarb Challenge van dietdoctor.com In beide gevallen is dit een enorme boost voor je gezondheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *