Weetjes over cholesterol

Weetjes over cholesterol

Wist u dat…

… cholesterol van levensbelang is?

Elke cel in ons lichaam bevat cholesterol. Het is nodig om de celmembraan in stand te houden, het heeft een belangrijke functie bij de productie van testosteron, oestrogeen en progesteron en is nodig voor de synthese van vitamine D. Zonder cholesterol zouden we niet in staat zijn om te overleven.

… cholesterol in de voeding een vrij marginale rol speelt?

80% van het cholesterol wordt door het lichaam geproduceerd, slechts 20% wordt beïnvloed door onze voeding. Wanneer je te weinig cholesterol eet produceert het lichaam gewoon wat meer.

… verzadigd vet in de voeding onontbeerlijk is voor een goede gezondheid?

Natuurlijke vetten uit onbewerkt voedsel leveren essentiële vetten. Deze zijn van vitaal belang voor het immuunsysteem. Daarnaast is het nodig om de vet-oplosbare vitamines A, D, E en K te kunnen absorberen.

Van sommige voedingsmiddelen die veel vet bevatten, met name olijfolie en noten, is bewezen dat ze preventief werken tegen hartinfarcten en hersenbloedingen.

… het cholesterolgehalte in je bloed een slechte voorspeller voor een hartinfarct is?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er nauwelijks een correlatie is tussen het cholesterolgehalte in het bloed en het krijgen van een hartinfarct. Er is slechts een zwak verband gezien bij zowel een extreem laag totaal cholesterol (< 3,88 mmol/l) als bij een extreem hoge waarde (> 9,84 mmol/l).

… dat insulineresistentie een veel betere voorspeller voor een hartinfarct is?

Bij een onderzoek waarin 130.000 dossiers bestudeerd werden van patiënten die opgenomen werden met een hartinfarct, had 75% een normaal totaal cholesterol en een normaal LDL. Maar liefst 66% voldeed aan de criteria voor de diagnose metabool syndroom: een verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk, verhoogde triglyceriden in het bloed, te laag HDL-cholesterol (<1,03 voor mannen, <1,29 mmol/l voor vrouwen) en een te grote tailleomvang (> 94 cm voor mannen, > 80 cm voor vrouwen). Bij het optreden van metabool syndroom staat insulineresistentie voorop. Dit kan jaren, soms zelfs 10 jaar, bestaan voordat de diagnose diabetes type 2 gesteld wordt.

… het verlagen van het totaal cholesterol en het LDL schadelijke gevolgen kan hebben?

Een nieuwe analyse van de beroemde Sydney diet heart study en het Minnesota coronary experiment toonde aan dat meer mensen een hartinfarct krijgen nadat ze verzadigd vet in hun voeding hadden vervangen door plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-6 vetzuren. Dit ondanks een verlaging in hun LDL en totaal cholesterol.

… je boven de 60 maar beter een hoog cholesterol kan hebben?

Een team van 17 internationale wetenschappers onderzocht de relatie tussen een hoog LDL (het ‘slechte’ cholesterol) en de kans op een hartinfarct. De focus lag op 60-plussers omdat dit de leeftijd is waarop hartinfarcten het meest voorkomen. Er werden 70.000 dossiers bestudeerd. Wat bleek? Hoe hoger het LDL-cholesterol hoe lager de kans op overlijden, niet alleen aan een hartinfarct maar ook door andere oorzaken.

Hoe is dit te verklaren? LDL heeft een belangrijke rol in het immuunsysteem. Het beschermt oudere mensen tegen acute infecties, zoals longontstekingen en maag-darmziekten. Dit zijn belangrijke doodsoorzaken op hogere leeftijd.

… cholesterolverlagende middelen niet of nauwelijks levensverlengend werken?

Wanneer je een hartinfarct hebt gehad en je slikt vijf jaar lang statines, dan is er een kans van 1:83 dat je hierdoor iets langer leeft en een kans van 1:39 dat het een nieuw infarct zal voorkomen. Heb je nooit een infarct gehad dan zul met statines geen dag langer leven.

Bronnen

  1. Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study.
  2. Cholesterol and mortality. 30 years of follow-up from the Framingham study.
  3. Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review.
  4. Cholesterol paradox: a correlate does not a surrogate make.
  5. Most heart attack patients’ cholesterol levels did not indicate cardiac risk.
  6. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73)
  7. High Ratio of Triglycerides to HDL-Cholesterol Predicts Extensive Coronary Disease.
  8. Statins Given for 5 Years for Heart Disease Prevention (With Known Heart Disease)
  9. Statins in Persons at Low Risk of Cardiovascular Disease.
  10. The Pioppi diet, Dr. Aseem Malhotra, Donal O’Neill, 2017, ISBN 9781405932639

Gerelateerde artikelen:

De waarheid over cholesterol

De onterechte angst voor verzadigd vet

De gevolgen van het vermijden van vet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *