LCHF buiten de deur

LCHF buiten de deur

Stel, je zit net lekker in je LCHF-patroon, je voelt je fantastisch, valt misschien wel af en/of bent verlost van allerlei kwaaltjes. En dan moet je ergens anders eten. Dat deze manier van eten nog geen gemeengoed is, valt eigenlijk pas op als je bij vrienden of kennissen wordt uitgenodigd.

In een restaurant eten is meestal niet zo’n probleem. Je ziet al dat er in de horeca meer ingespeeld wordt op het vermijden van suiker en gluten. Zelfs fastfood-restaurants serveren hamburgers in een slablad. En zo niet, dan kijkt men niet raar op als je vraagt of ze het broodje achterwege willen laten. In vrijwel elk restaurant serveren ze salades en dan hoef je alleen maar te vragen of ze daar geen croutons, rijst of pasta in willen doen. Een stukje vlees of vis met extra groente in plaats van aardappelen is zo geregeld. Vraag eventueel om extra boter of olijfolie. Als je geluk hebt, hebben ze als dessert een kaasplankje op de kaart staan. Anders bestel je gewoon koffie met room zonder suiker.

Anders is het wanneer je bij mensen thuis uitgenodigd wordt. Je goede vrienden weten natuurlijk al lang hoe je eet en houden hier rekening mee. Kom je ergens voor het eerst dan zal je uit moeten leggen hoe je eet. Een paar tips:

  • Begin nooit met te vertellen wat je allemaal NIET eet, dat schrikt mensen af en lokt vaak de opmerking uit “wat eet je eigenlijk wel?” Dus zeg: “Ik eet volop vlees, vis, eieren, kaas en alle soorten groenten die boven de grond groeien. Ik haal mijn energiebehoefte uit gezonde vetten zoals roomboter, olijfolie, vette yoghurt, crème fraîche en noten. Ik vermijd brood, pasta, rijst, aardappelen, suiker en suikervervangers.” Verwijs mensen desnoods naar mijn LCHF-pagina als je denkt dat ze interesse hebben om er meer over te lezen.
  • Zorg dat je een goed verhaal hebt, waarbij je in een paar zinnen uit kan leggen waarom je zo eet. Wie weet ben je een inspiratiebron voor anderen. Zeker als ze zien hoe goed jij je voelt bij deze manier van eten.
  • Het kan ook een goed idee zijn om mensen eerst bij jou thuis uit te nodigen en ze een smakelijke LCHF-maaltijd voor te zetten. Dan leg je gaandeweg uit hoe je eet en waarom dat een gezonde manier is. Houd er echter rekening mee dat de angst voor verzadigd vet er bij sommigen nog zo diep in zit, dat ze er niets over willen horen. Of dat ze ervan overtuigd zijn dat je suiker nodig hebt. Vecht niet voor een verloren zaak en ga geen zinloze discussie aan. Je merkt vanzelf of mensen openstaan voor nieuwe inzichten.

Tot slot nog dit: niemand kan jou dwingen tot het eten van iets waarbij je je niet goed voelt. Luisteren ze niet en blijken ze toch geen rekening met je te houden, ga dan niet overstag uit beleefdheid. Een verkeerde maaltijd kan je ketose voor dagen verstoren en dat is het nooit waard. Als je LCHF eet is het gelukkig helemaal niet moeilijk om een maaltijd over te slaan! Verwacht je problemen, neem dan desnoods zelf wat mee. Of vraag of ze een eitje voor je willen bakken. Het is even wennen om het zo aan te pakken, maar zelfsabotage is erger dan je overal aangepast te gedragen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *