Langer leven met meer koolhydraten?

Langer leven met meer koolhydraten?

Opeens duiken er berichten op in de media met beweringen als ”Vleesrijke koolhydraatarme diëten kunnen levensduur verkorten” en “Low carb voeding verkort je leven met vier jaar”. Dit naar aanleiding van een onlangs gepubliceerd onderzoek in ‘The Lancet’. Opvallend, omdat dit vooraanstaande medisch tijdschrift vorig jaar nog een onderzoek publiceerde waaruit bleek dat een koolhydraatarm dieet met veel verzadigde vetten tot een lager sterfterisico leidt. Hoe zit dit?

In het onderzoek werden 15.428 vragenlijsten bestudeerd die tussen 1987 en 1989 waren ingevuld door volwassenen in de leeftijd van 45 tot 64 jaar. De follow-up vond plaats na 25 jaar. Men keek naar het percentage koolhydraten in de voeding en zette dit af tegen het aantal sterftegevallen. Hierbij werd de oorzaak van de sterfte buiten beschouwing gelaten. Er werd ook nog gekeken of men de koolhydraten vervangen had door eiwitten en vet van plantaardige dan wel van dierlijke oorsprong. Men kwam tot de conclusie dat er meer sterfte optrad bij mensen die minder dan 40% of meer dan 70% koolhydraten aten. De sterfte was hoger bij mensen die de koolhydraten vervingen door vet en eiwitten van dierlijke oorsprong.

Belangrijk is om te begrijpen dat het hier een statisch onderzoek betreft: er worden gegevens verzameld en in kaart gebracht. Dit soort onderzoeken bewijst niets: ze tonen geen oorzaak en gevolg aan maar kunnen wel aanleiding zijn om een nader onderzoek in te stellen. Met statistisch onderzoek kun je van alles suggereren. Ik gaf al eens het voorbeeld van ijs eten en de kans op verdrinking. Aan het eind van dit jaar kun je bijvoorbeeld het aantal verdrinkingen per maand turven en het aantal ijsjes dat per maand werd verkocht. Ik kan nu al voorspellen hoe de uitkomst zal zijn: wanneer er meer ijs gegeten wordt, gaan er ook meer mensen dood door verdrinking. Mogen we dan de conclusie trekken dat ijs eten het risico op verdrinking vergroot? Of is het wellicht het gevolg van het feit dat zowel watersport als ijs eten activiteiten zijn die in dezelfde maanden plaatsvinden?

De onderzoekers beweren zelf overigens helemaal niet dat er een conclusie kan worden getrokken. Dat doen de media wel. Want pakkende koppen als “Je leeft korter als je minder koolhydraten eet” zijn lekker sensationeel en leiden tot verhitte discussies. Opvallend is ook dat de media voortdurend ingaan op minder koolhydraten eten, terwijl het onderzoek ook suggereert dat het eten van te veel koolhydraten tot grotere sterfte leidt. Wellicht speelt de invloed van de voedselindustrie hierbij een rol: zij zien liever dat mensen doorgaan met het eten van fabrieksvoeding. Al die nieuwe gezondheidstrends vormen een enorme bedreiging voor hun omzet.

Wat er mankeert aan dit soort statistisch onderzoek is dat er heel veel zaken buiten beschouwing gelaten worden. Eten de vleeseters voornamelijk hamburgers, worsten en ander bewerkt vlees of kiezen ze voor een schoon stukje vlees van grasgevoerde koeien? In hoeverre bestaat hun voeding voor het overige deel uit bewerkt voedsel? (Volgens deskundigen is bewerkt voedsel de grootste bedreiging voor onze gezondheid.) Er wordt niet meegenomen of mensen roken, veel drinken of een inactieve leefstijl hebben. Vrij bizar is dat in het onderzoek niet naar de sterfteoorzaak wordt gekeken, maar dat de voeding voor het gemak wel als de boosdoener wordt aangewezen.

Eind jaren 80 had niemand nog gehoord van LCHF en Paleo. Beiden zijn leefstijlen waarbij weinig koolhydraten en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel wordt gegeten. Deze manier van eten kan geen onderdeel van het gepubliceerde onderzoek geweest zijn. Inmiddels ervaren steeds meer mensen de voordelen van koolhydraatarme voeding zoals gewichtsverlies, betere insuline-gevoeligheid, lagere bloeddruk, een beter bloedvettenprofiel en het verdwijnen van veel kwaaltjes zoals eczeem, astma en gewrichtspijn. Hoe aannemelijk is het dan dat de levensduur hiermee verkort zou worden? Het lijkt mij volkomen uit de lucht gegrepen, maar in het ergste geval word ik liever gezond 90 dan 94 met allerlei kwaaltjes! Ik ga dus lekker door met mijn LCHF leefstijl en hoop van harte dat dit ook voor mijn lezers geldt.

Kijk hier wat de Britse cardioloog Aseem Malhotra zegt over deze kwestie:

Het betreffende onderzoek in The Lancet is hier te lezen:

Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *