Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist

Elke keer als ik hoor van een huisarts die tegen de gangbare adviezen ingaat en patiënten aanraadt om meer gezonde vetten en minder koolhydraten te eten, word ik een beetje blij. Het gebeurt nog maar mondjesmaat, toch zie je al een langzame verschuiving ontstaan. Het vergt nogal wat moed om tegen de heersende norm in te gaan. Huisartsen die zich in goede voeding verdiepen komen vanzelf tot de conclusie dat patiënten steeds zieker worden wanneer zij doorgaan met vetarm en koolhydraatrijk eten. En dat ‘eet minder, beweeg meer’ een advies is dat averechts werkt: mensen worden steeds dikker. Adviseert een huisarts echter een voeding die overeen komt met LCHF dan neemt hij of zij een groot risico. Hoe reageren collega’s en diëtisten hierop? Ze lopen zelfs kans om hun baan te verliezen door tegen de stroom in te gaan. Iemand die dit risico wel nam is Annika Dahlqvist. Ik wil hier graag haar verhaal vertellen.

Annika werkte als huisarts in een gezondheidscentrum in Zweden. Zij kampte zelf met grote gezondheidsproblemen. Ze had overgewicht, fibromyalgie en IBS (spastische dikke darm). Daarnaast had ze weinig energie, sliep slecht en werd depressief. In 2004 hoorde zij voor het eerst van LCHF. Een voeding met weinig koolhydraten en meer natuurlijke vetten. Ze had weinig te verliezen, dus besloot ze dit uit te proberen. Binnen een half jaar was ze van al haar klachten verlost en was ze bovendien haar overtollige kilo’s kwijt.

Voor Annika was het vanzelfsprekend om ook haar patiënten deze voeding aan te raden. In de jaren daarna hielp ze velen af van overtollige kilo’s, diabetes type 2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en andere klachten die veroorzaakt waren door verkeerde voedingsadviezen in het verleden. Ze begon een blog welke binnen korte tijd een groot aantal bezoekers telde. Ze kwam veel in de publiciteit en de LCHF-boodschap verspreidde zich over Zweden. Hoewel haar resultaten dus zeer positief waren vond ze niet veel medewerking van haar collega’s in het gezondheidscentrum. De angst voor verzadigd vet zat er bij iedereen zo diep in dat ze Annika’s methode onverantwoord vonden. Ondanks dat haar patiënten duidelijk van het tegendeel getuigden. In 2006 deden twee diëtistes aangifte tegen haar en werd ze ontslagen. De gezondheidsraad in Zweden startte een onderzoek dat twee jaar duurde. Hun conclusie luidde als volgt: “Het aanraden van LCHF-voeding bij overgewicht en diabetes type 2 is een wetenschappelijk verantwoorde methode, zowel op basis van uitgebreid literatuuronderzoek als op grond van opgedane ervaring”. Annika werd volledig gerehabiliteerd en kon weer als huisarts aan het werk.

Patiënten in Zweden kunnen sindsdien zelf aangeven dat zij LCHF willen proberen en diëtisten, huisartsen en diabetesverpleegkundigen zijn dan verplicht hen hierin te begeleiden.

Dankzij het pionierswerk van Annika Dahlqvist is er met name in Zweden steeds meer bekendheid gekomen voor LCHF als behandeling van obesitas en diabetes type 2. Sinds 2015 is er vanuit de overheid een officieel advies om koolhydraatarme voeding voor te schrijven bij de behandeling van obesitas. Uit een rapport van de SBU (vergelijkbare instantie als onze Gezondheidsraad) blijkt onder andere dat voeding met weinig koolhydraten en natuurlijke vetten zorgt voor een stijging van het HDL-cholesterol. Dit is het goede cholesterol, wat bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten. Daarbij is er geen negatief effect waargenomen op het LDL-cholesterol (in de volksmond het slechte cholesterol genoemd). Bij strikte koolhydraatarme voeding verbeteren de bloedglucosewaarden bij patiënten met obesitas en diabetes type 2, terwijl de triglyceriden in het bloed wat zakken.

Ik ben bang dat het nog lang kan duren voordat we in Nederland zo ver zijn dat LCHF officieel erkend wordt als behandeling van obesitas en diabetes. Maar kamp je zelf met gezondheidsproblemen dan staat het je vrij om het te proberen. Wat heb je te verliezen? Kijk op de pagina LCHF hoe je het aanpakt en let ook even op de waarschuwing voor mensen die insuline of medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken. Je wordt al gauw te gezond voor je medicijnen!

Gerelateerde artikelen:

De waarheid over cholesterol

De onterechte angst voor verzadigd vet

Voeding waarvoor we gemaakt zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *