Pesto

Pesto

Terwijl de voor- en tegenstanders van het eten van roomboter nog heftig met elkaar blijven discussiëren zijn de geleerden het tenminste eens over een soort vet: olijfolie is gezond! Steeds meer mensen raken zich bewust van de gevaren van een koolhydraatrijke voeding maar zijn nog bang voor verzadigde vetten. Staat het eten van boter, room en eieren je tegen dan is olijfolie een prima manier om toch voldoende vet binnen te krijgen. Giet het rijkelijk over je groente of maak er pesto van! Kies wel een goede kwaliteit (extra vergine/vierge) en kijk op het etiket of er niet toch een andere oliesoort aan toegevoegd is. Helaas wordt hier regelmatig mee gesjoemeld dus doe aan risicospreiding en varieer met het merk dat je koopt. Belangrijk is ook dat de olijfolie in een donkere fles zit, dit voorkomt dat het onder invloed van licht ranzig wordt.

Een tijdje terug gaf ik al een recept voor rucola pesto. Dit keer heb ik gekozen voor de traditionele basilicum en Parmezaanse kaas, maar in plaats van pijnboompitjes is deze gemaakt met pompoenpitten. Wat het toevoegen van de hoeveelheid knoflook, zout en limoensap moet je wat experimenteren. De kaas is al vrij zout, dus proef eerst voordat je extra zout toevoegt. Wil je de pesto wat frisser gebruik dan wat meer limoensap en de hoeveelheid knoflook is ook erg afhankelijk van je smaak.

Voor een klein potje heb je nodig:

 • 1 dl pompoenpitjes (70 gram)
 • 1 dl olijfolie
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • Een handvol verse basilicum
 • Limoensap naar smaak
 • Wat (zee)zout naar smaak
 • Een of twee tenen knoflook

Zo maak je het:

 1. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en lekker gaan ruiken.
 2. Laat ze even afkoelen op een bord.
 3. Doe alle ingrediënten in een hoge kom en meng het met de staafmixer tot een smeuïg geheel. Vind je de consistentie wat te dik voeg dan een of twee eetlepels water toe.
 4. Bewaar in een goed afsluitbaar potje in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *