That Sugar Film

That Sugar Film

Gisteravond werd op NPO 3 de documentaire ‘That Sugarfilm’ uitgezonden. Deze is terug te zien op de site van NPO.

Het maakt op beeldende wijze duidelijk wat de gevolgen zijn van een hoge suikerconsumptie. De film duurt ruim anderhalf uur en is echt de moeite waard om in zijn geheel te kijken. Heb je daar geen tijd voor dan komt hier de samenvatting.

Een gezonde man van in de 30 doet een experiment op zichzelf. Hij is gewend aan een voeding die voor 50% bestaat uit gezonde vetten. Hij eet al drie jaar geen toegevoegde suiker en vermijdt bewerkt voedsel. Hij besluit gedurende 60 dagen elke dag 40 suikerklontjes te eten, bij een vetarm dieet. Dit lijkt gekkenwerk, maar het is in feite de manier van eten die voor veel mensen normaal is. Voor, tijdens en na het experiment wordt zijn gezondheid in kaart gebracht door diverse deskundigen. De diëtiste zorgt ervoor dat zijn calorie-inname gelijk blijft aan de vetrijke voeding die hij gewend was.

De gevolgen zijn desastreus. Afgezien van het feit dat hij zich lichamelijk steeds slechter gaat voelen, holt zijn gezondheid achteruit. Na 60 dagen is hij 8,5 kilo aangekomen en zijn tailleomvang is met 10 cm toegenomen. De extra kilo’s zijn direct op zijn buik en met name rond zijn lever gaan zitten. Precies de plek waar ze het meeste kwaad kunnen. Een scan laat zien dat er een aanzienlijke leververvetting is opgetreden. Wanneer hij dit voedingspatroon nog langer zou voortzetten zou hij zeker diabetes type 2 ontwikkelen. Zijn bloedvettenprofiel is dramatisch verslechterd. Zijn cholesterol is gestegen. De triglyceriden zijn van een fraaie 0,8 gestegen naar 1,5 mmol.

De man is opgelucht als hij na 60 dagen weer over mag gaan op zijn vertrouwde suikervrije voeding. Zijn ontbijt bestaat weer uit gebakken eieren met spek en een avocado. Het kost hem even moeite om van de suikerverslaving af te komen maar na een paar maanden heeft hij zijn gezondheid weer terug. Mooi om te zien dat leververvetting omkeerbaar is. Zo kan hij diabetes type 2 voorkomen en vermindert hij het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Dit experiment laat duidelijk zien dat de gangbare adviezen van vetarm en koolhydraatrijk eten een averechts effect hebben. We zien ook dat calorieën van suiker een heel ander effect op het lichaam hebben dan calorieën van bijvoorbeeld een avocado. De man blijft tijdens het experiment hetzelfde aantal calorieën eten, soms zelfs iets minder, maar komt kilo’s aan. Zijn cholesterol stijgt, terwijl hij vetarm eet.

Nogmaals: ik kan het van harte aanbevelen om de hele film te kijken. Een investering van anderhalf uur kan ervoor zorgen dat ook jouw inzichten wat betreft goede voeding veranderen. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

2 gedachten over “That Sugar Film

 1. Bij toeval zag ik het laatste uur van deze film op tv……2,5 jaar geleden. Juni 2017 ging bij mij het roer om. Ik ben het tegenovergestelde gaan doen, 60 dagen zonder toegevoegde suikers gaan eten, koolhydraat beperkt, niet koolhydraat arm. Dat resulteerde in, na 60 dagen, 12 kilo lichaamsgewicht minder en na 15 jaar bloeddrukmedicatie slikken, ineens zonder pillen! Een enorme openbaring hoe suiker verslaafd ik was. Na die 60 dagen ben ik natuurlijk doorgegaan tot de dag van vandaag. Totaal 16 kilo kwijt en nog steeds zonder medicatie. Energierijk en voel mij super goed. Laat dit meer mensen inspireren, wees zuinig op je lijf, je bent het waard.
  Gr, Dorien

  1. Wat geweldig dat je het roer hebt omgegooid en je er zo goed bij voelt! Voor mij heel herkenbaar, ik zou ook nooit meer anders willen eten.
   Bedankt voor je verhaal!
   Groetjes, Lily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *