Zoutbeperking voor iedereen?

Zoutbeperking voor iedereen?

Met hetzelfde gemak als er nog steeds verkondigd wordt dat verzadigd vet slecht voor ons is, krijgen we vaak te horen dat we zuinig moeten zijn met zout. Nu we weten dat de stelling over verzadigd vet volkomen achterhaald is, moeten we ook eens kritisch kijken naar dit advies.

Het meeste zout in de voeding krijgen we binnen door kant-en-klaar maaltijden, brood, snacks, kruidenmixen, sauzen en andere pakjes en zakjes. Door onbewerkt en vers te eten verlaag je het zoutgehalte in de voeding aanzienlijk. Bewerkt voedsel vermijden is altijd een goed idee, niet alleen vanwege het zoutgehalte maar ook vanwege allerlei andere, ongezonde toevoegingen.

Uit een onderzoek dat in mei 2016 in The Lancet werd gepubliceerd bleek dat een hogere zoutinname alleen het risico op hart- en vaatziekten verhoogd wanneer er ook sprake is van een hoge bloeddruk. Uit eerdere onderzoeken trok men de conclusie dat verhoogde zoutinname (A) leidt tot een hogere bloeddruk (B) en dat een hogere bloeddruk leidt tot een iets groter risico op hart- en vaatziekten (C). De denkfout dat A ook zonder tussenkomst van B leidt tot C heeft ervoor gezorgd dat we nu massaal gewaarschuwd worden voor het gebruik van te veel zout.

Er zijn ook onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat juist te weinig zout de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Het ziet ernaar uit dat een gemiddelde hoeveelheid zout goed is. Wanneer je geen grote hoeveelheden fabrieksvoedsel eet, dan zit je vanzelf goed. Dan mag je je eitjes en je zelf gekookte maaltijden lekker met zout op smaak brengen. Heb je een hoge bloeddruk dan moet je iets voorzichtiger zijn, of kijken wat er gebeurt als je volledig op koolhydraatarme voeding (LCHF) overgaat. Wanneer je koolhydraatarm eet, houdt je lichaam minder vocht vast waardoor je een overschot aan zout snel weer uit plast. Vandaar ook dat je bloeddruk met koolhydraatarme voeding meestal lager wordt.

Een tekort aan zout kan voor klachten zorgen. Het maakt je moe, duizelig en veroorzaakt concentratieproblemen. Heb je deze klachten, probeer dan eens of het verbetert met het drinken van een beker bouillon en je weet of zouttekort de oorzaak is.

Bronnen

  1. Een tekort aan zout kan gevaarlijk zijn; dietdoctor.com (Zweeds artikel)
  2. Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: a pooled analysis of data from four studies.
  3. Normal Range of Human Dietary Sodium Intake: A Perspective Based on 24-Hour Urinary Sodium Excretion World Wide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *