Paaseieren

Paaseieren

Met Pasen eten we traditioneel meer eieren dan anders. Dat geldt niet voor mij overigens, ik eet normaal gesproken al minimaal drie eieren per dag, net als de meeste mensen die LCHF eten. Eieren zijn gezond, ze bevatten alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met uitzondering van vitamine C. Toch wordt het door officiële instanties nog steeds afgeraden om meer dan 3 à 4 eieren per week te eten. Een volledig achterhaald advies, wat voortkomt uit de onterechte angst voor cholesterol.

Een eidooier bevat inderdaad nogal wat cholesterol en bij veel artsen en voedingsdeskundigen bestaat nog steeds de opvatting dat een hoog cholesterol bijdraagt aan de kans op hart- en vaatziekten. In de praktijk echter hebben mensen die met een hartinfarct in het ziekenhuis belanden vrijwel nooit een hoog LDL-cholesterol (in de volksmond slecht cholesterol genoemd). Wel hebben ze verhoogde triglyceriden en een te laag HDL-cholesterol. De laatstgenoemde geeft bescherming tegen hart- en vaatziekten. En het is nu juist dat goede cholesterol dat stijgt door het eten van onder andere eieren. Weliswaar kan het LDL-cholesterol ook iets stijgen wanneer de voeding veel verzadigde vetten bevat, maar dan betreft het grote, onschuldige deeltjes. Het zijn alleen de kleine LDL-deeltjes die zich vast kunnen zetten in de bloedvaten. Het gevaarlijke LDL en de triglyceriden stijgen door een voeding met veel suiker en andere snelle koolhydraten. En dus niet door het eten van natuurlijke vetten.

Maar er is nog een andere reden waarom je niet bang hoeft te zijn voor het eten van eieren. Cholesterol in de voeding speelt namelijk slechts een marginale rol. Maar liefst 80% van de hoeveelheid cholesterol die je nodig hebt wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Eet je veel cholesterolrijke voedingsmiddelen, dan maakt het lichaam gewoon wat minder aan.

Je merkt dat het eten van eieren leidt tot langdurige verzadiging. Hierdoor eet je automatisch minder koolhydraten en dat is goed nieuws voor je bloedvettenprofiel. Eet morgenochtend eens geen paasstol en afbakbroodjes, maar maak een lekkere uitsmijter van drie eieren. Als je wilt met kaas of spek. Geniet en merk hoe aangenaam verzadigd je voor de komende uren bent.

Vrolijk Pasen allemaal!

Lees voor uitgebreide informatie en de bronvermelding van bovenstaande beweringen mijn eerdere artikelen:

De onterechte angst voor verzadigd vet

De waarheid over cholesterol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *