Suikervrije mayonaise

Suikervrije mayonaise

Het besef dat je suiker beter zoveel mogelijk kunt vermijden begint nu overal door te dringen. Een uitdaging voor de voedselfabrikanten, want suiker is goedkoop en verlengt de houdbaarheid van veel producten. Zo nu en dan denken ze slim te zijn door in te gaan op diverse trends. Zo komt AH nu met een suikervrije mayonaise op de markt. Moeten we hier blij mee zijn? Dat valt nog te bezien.

Het betreffende potje mayonaise is klein, het bevat slechts 175 ml en hiervoor betaal je 99 cent. Er is inderdaad geen suiker aan toegevoegd. De van nature aanwezige hoeveelheid koolhydraten bedraagt 0,2 gram per 100 ml.

Ik vergelijk even met hun Belgische mayonaise. Verkrijgbaar in een grote pot van 650 ml voor 1,79 euro. Omgerekend is dat de helft van de suikervrije variant. Per 100 ml bevat het 0,3 gram koolhydraten waarvan 0,2 gram als toegevoegde suiker. Een hoeveelheid die te verwaarlozen is. Ook al eet je strikt koolhydraatarm, dan nog kan je dit prima eten. Kies zelf maar of je twee keer zoveel wil betalen om per eetlepel 0,0066 gram koolhydraten te vermijden.

Ik vind het een wonderlijke keuze om een suikervrije variant op de markt te brengen van een product dat al heel weinig suiker bevat. Dat is makkelijk scoren. Misschien kunnen ze eens kijken naar hun producten die echt veel suiker bevatten, zoals al die mierzoete toetjes.

Wil je nu echt goedkope mayonaise hebben, zonder allerlei toevoegingen (waarvan die paar korrels suiker nog de meest onschuldige zijn), maak het dan zelf! Heb je hier geen tijd voor, of je vindt het lastig dat zelfgemaakte mayonaise maar een week houdbaar is, dan is de Belgische mayonaise van AH een prima keus. Of elk ander merk met minder dan 5 gram koolhydraten per 100 ml.

Op onderstaand filmpje kun je zien hoe makkelijk je mayonaise kunt maken met een staafmixer.

3 gedachten over “Suikervrije mayonaise

  1. Die ratten van AH hebben suiker aan de Belgische mayo toegevoegd. die zat er oorspronkelijk niet in. Het mag dan een beetje zijn, maar mogelijk een marketingtruc om zo meer van die nieuwe suikervrije mayo te kunnen verkopen tegen een belachelijk hoge prijs. Als deze nu biologisch zou zijn geweest dan was het nog te verdedigen. Zo word je als consument gewoon weer belazerd.

  2. De Belgische mayonaise was echt heerlijk. Hij smaakt nu lang niet meer zo lekker. De volle romige mayonaisesmaak is weg.
    Het zal wel goedkoper zijn, minder eierdooiers en dan opvullen met andere dingen.
    Ik had liever gehad dat hij iets duurder was geworden. Nu is er weer een favoriet product verdwenen. Ik ga dit niet meer kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *