Keer diabetes 2 om

Keer diabetes 2 om

Afgelopen vrijdag was dit bericht te lezen op de site van de NOS:

Mensen met diabetes type 2 kunnen voor een groot deel van hun ziekteverschijnselen afkomen door hun leefstijl te veranderen. Dat blijkt uit de eerste uitkomsten van het programma Keer Diabetes 2 Om: na 12 maanden is 87 procent van de deelnemers geheel of gedeeltelijk van de ziekte af, 38 procent gebruikt zelfs helemaal geen medicijnen meer.

(lees hier het hele artikel)

Het gaat om een programma waarbij mensen in een groep hun leefstijl aanpassen door andere voeding, meer beweging, beter slapen en proberen anders met stress om te gaan. Die andere manier van eten houdt in dat men de hoeveelheid koolhydraten in de voeding drastisch beperkt. En dit blijkt uitstekend te werken, deelnemers voelen zich er goed bij en hebben de ervaring dat ze nog steeds heerlijk kunnen eten. Eten dat meer vet en eiwitten bevat, terwijl ze afvallen en hun bloedvettenprofiel verbetert. Bijna iedereen heeft minder medicijnen nodig en een groot deel kan zelfs helemaal met de medicatie stoppen.

Van een dergelijk bericht word ik erg blij. Ik wist het natuurlijk al lang en heb hier ook al het een en ander over geschreven. Maar het is een aanpak die door veel huisartsen en diëtisten als levensgevaarlijk wordt gezien. Dit heeft veel te maken met de onterechte angst voor natuurlijke vetten. Ga je minder koolhydraten eten, dan leidt dit automatisch tot meer vet eten. Tot een aantal decennia geleden was het advies aan diabetespatiënten om suiker zoveel mogelijk te vermijden. Dit klinkt ook erg logisch: waarom zou je suiker eten als je lichaam het niet kan verwerken? Sinds de komst van medicijnen voor diabetes (insuline en tabletten) wordt opeens het advies gegeven dat je best suiker mag hebben. Dit is eigenlijk hetzelfde als tegen iemand met een allergie voor garnalen zeggen dat hij elke dag een flinke portie garnalen kan eten, zolang hij zijn medicijnen maar inneemt.

Het is goed dat er nu eindelijk een andere visie in de publiciteit komt. Het bericht kwam ook aan de orde in het Journaal van 18.00 en 20.00 uur. Hopelijk komt de boodschap bij veel mensen binnen en verschuiven langzamerhand de inzichten over de behandeling van diabetes, overgewicht en alle daarmee samenhangende ziekten.

Meer weten of ook deelnemen aan het programma Keer diabetes 2 om? Kijk op de site www.keerdiabetesom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *