Als afvallen niet wil lukken

Als afvallen niet wil lukken

Dik worden is geen kwestie van minder eten en meer bewegen, zoals ik al eerder uitgelegd heb. Je kunt calorieën uit koolhydraten, vetten of eiwitten niet met elkaar vergelijken omdat ze elk een andere uitwerking op je lichaam hebben. De beste manier om blijvend af te vallen is door de hoeveelheid koolhydraten in de voeding te beperken.

Het 5000 calorieën experiment

Sam Feltham, een personal trainer uit Engeland, deed een interessant experiment om aan te tonen dat dik worden geen kwestie is van te veel eten. Gedurende drie weken at hij ongeveer 5000 kilocalorieën per dag, meer dan twee keer zoveel als hij eigenlijk nodig had. Het dieet bestond voor 53% uit vet en voor slechts 10% uit koolhydraten. Uitgaande van zijn energiebehoefte had hij hierdoor 7 kilo aan moeten komen. Hij werd slechts 1,3 kilo zwaarder maar dit was geen vet: zijn tailleomvang verminderde namelijk met 3 cm! Doordat hij zulke hoeveelheden vet at deed zijn lichaam er alles aan om extra vet te verbranden; zijn stofwisseling ging flink omhoog. Sam deed hetzelfde met low fat fake food en met very low fat vegan food. Bij deze laatste twee experimenten kwam hij flink aan en zijn buikvet nam dramatisch toe. Wil je hier meer van weten kijk dan de Youtube video (link onderaan deze pagina).

Allemaal zoveel eten als we willen?

Dit zou je wel denken, maar helaas geldt dit alleen voor slanke mensen. Ik weet het, het leven is niet altijd eerlijk. Slanke mensen zijn gevoelig voor leptine en de toegenomen leptine-productie als je meer vet gaat eten zorgt voor extra verbranding.

Je wordt niet dik van te veel calorieën, je wordt dik door een verstoorde hormonenbalans.

De belangrijkste motor achter gewichtstoename is insuline, dat zorgt voor vetopslag. Wanneer de hoeveelheid lichaamsvet stijgt reageert het lichaam hierop met de aanmaak van leptine, het hormoon dat zorgt voor verzadiging en voor vetverbranding. Als we vaak veel suiker, fructose en andere snelle koolhydraten eten dan ontstaan er voortdurend insulinepieken in het bloed. Hierbij gaat ook de leptinespiegel omhoog. Insuline wil het lichaam door laten gaan met vet opslaan, leptine probeert dit te verhinderen. Er zijn dus hoge spiegels van beide hormonen waardoor het lichaam resistentie ontwikkelt. Het gevolg is overgewicht en uiteindelijk obesitas.

Het drastisch beperken van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding zal voor veel mensen leiden tot afvallen. Heb je geluk, dan komt dit al binnen een week op gang. Heb je pech dan kan het wel een half jaar duren voordat de kilo’s beginnen te verdwijnen. Helaas zijn er ook nog echte pechvogels en dat zijn de mensen die een hardnekkige leptine resistentie hebben ontwikkeld. Hierdoor komt de vetverbranding niet op gang. Is hier wat aan te doen? Jawel: het antwoord is periodiek vasten. Door je lichaam van tijd tot tijd van voedsel te onthouden verbeter je zowel je insuline- als leptinegevoeligheid.

De volgende keer meer over periodiek vasten.

Bronnen en meer leesvoer

Website Sam Feldham

Jason Fung over extra vet eten

Uitleg over leptine

Video Sam Feldham:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *