Paleodieet effectief bij overgewicht

Paleodieet effectief bij overgewicht

Aan de universiteit van Umeå (Zweden) is een twee jaar durend onderzoek gedaan naar het effect van het Paleodieet op overgewicht bij vrouwen na de overgang.

70 vrouwen werden gevolgd. De helft at volgens de gangbare voedingsrichtlijnen in Zweden, deze zijn nagenoeg gelijk aan de adviezen van de gezondheidsraad en het Voedingscentrum in Nederland. De andere helft volgde het Paleodieet. De follow-up vond plaats na zes maanden en na twee jaar. Beide groepen verloren gewicht, de vrouwen uit de Paleo-groep iets meer: gemiddeld van 87 naar 78 kilo, de controlegroep ging van 86 naar 80 kilo.

De vrouwen uit de Paleo-groep mochten zoveel eten als ze wilden, als het maar binnen het dieet viel. Desondanks hielden zij hun gewichtsverlies vast, ook nog na twee jaar. Dit is verbazingwekkend zegt onderzoek Caroline Blomqvist; er zijn maar heel weinig onderzoeken waarbij het gewicht zo mooi stabiliseert op lange termijn.

Afgezien van het gewichtsverlies boekten de vrouwen uit de Paleo-groep nog meer gezondheidswinst: de hoeveelheid buikvet nam flink af en hun bloedvettenprofiel verbeterde aanzienlijk. Hierdoor nam de kans op diabetes type 2 sterk af, evenals de kans op hart- en vaatziekten.

Wat houdt het Paleodieet in?

Eigenlijk moet je niet van een dieet spreken maar van een leefwijze. Het verschilt niet heel veel van LCHF. Het houdt in dat je zo eet als we gedurende 2,5 miljoen jaar hebben gedaan, tot aan het ontstaan van de landbouw zo’n 10.000 jaar geleden. Het is dus voedsel waarop wij evolutionair geheel zijn aangepast. Dit houdt tevens in dat het weinig koolhydraten bevat en dat bewerkt voedsel taboe is. Het grote verschil met LCHF is dat men ook geen zuivelproducten eet, met uitzondering van roomboter dat door veel Paleo-aanhangers wel geaccepteerd wordt. Een ander verschil is dat er meer ruimte is voor fruit en voor zetmeelrijke knolgewassen.

Bron

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/ny-studie-stenalderskost-minskar-fetma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *