Een generatie zonder obesitas

Een generatie zonder obesitas

Wie mijn laatste vier blogs gelezen heeft weet nu dat suiker op jonge leeftijd tot veel ellende kan leiden. Aanleg voor obesitas kan al voor de geboorte ontstaan. Te veel suiker op jonge leeftijd veroorzaakt een te snelle groei, vervroegde puberteit en acne. Obesitas leidt tot allerlei andere welvaartsziekten waaronder diabetes type 2. Er is een campagne gaande om roken onder jongeren te ontmoedigen onder het motto: ‘Een rookvrije generatie’. Wat zou het mooi zijn als we ook streven naar een generatie zonder obesitas.

Ik kan mij voorstellen dat je als ouder denkt dat het totaal onmogelijk is om je kind weg te houden van al die zoete verleidingen. Want suiker is overal en je moet sterk in je schoenen staan om je kind iets te weigeren wat het zo graag wil hebben. Daarom een paar tips.

Kinderen zijn ieders verantwoordelijkheid

Het is niet reëel om de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van kinderen uitsluitend bij de ouders neer te leggen. Kinderdagverblijven worden zich hier steeds meer van bewust door bijvoorbeeld de kinderen geen suikerrijke drankjes meer te geven. Ook scholen doen hun best wanneer ze aangeven dat kinderen geen vruchtensap en ligakoeken mee naar school mogen nemen en te vragen om een gezonde traktatie bij verjaardagen.

Helaas beschouwen veel opa’s en oma’s het als een recht om hun kleinkinderen te verwennen met snoepjes. En natuurlijk worden ze niet ziek als ze dat zo nu en dan krijgen. Maar helaas komen kinderen niet alleen bij Opa en Oma op bezoek. Ze komen elke dag wel ergens waar iets te snoepen valt.

We komen allemaal in aanraking met jonge kinderen. Of het nu je kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes of je buurkindjes zijn. Als iedereen denkt dat dat ene snoepje geen kwaad kan, werken we allemaal mee aan het opgroeien van een generatie met suikerverslaving. Kinderen kan je ook op een andere manier eens lekker verwennen, het hoeft niet altijd met eten te zijn. Wil je toch iets lekkers geven dan zijn er ook gezondere opties dan koek, snoep, frisdrank en ijsjes.

Het prille begin

Een suikerverslaving ontstaat al op jonge leeftijd. Hoe jonger het kind, hoe meer invloed je hier als ouder op hebt. In de zwangerschap helpt het al als de moeder zorgt voor niet te veel schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Een zwangere is wat minder gevoelig voor insuline, waardoor er meer geproduceerd wordt wanneer je suiker en andere snelle koolhydraten eet. Hoge insulinespiegels leiden tot meer vetopslag, ook bij de baby. Probeer hier rekening mee te houden. Het zijn niet alleen die extra kilo’s die je er na de zwangerschap af moet zien te krijgen, het is ook de kans op overgewicht bij je ongeboren kind. Denk ook aan de risico’s tijdens de geboorte van een zware baby.

De WHO adviseert om kinderen tot twee jaar geen toegevoegde suiker te geven. Met een beetje hulp van de omgeving moet dit wel lukken. Wen je baby en dreumes aan veel verschillende smaakjes. Door ze gevarieerd te laten eten voorkom je een uitdrukkelijke voorkeur voor zoetigheid. Onder de twee jaar staan ze nog open voor nieuw voedsel, voor ontdekken wat ze lekker vinden. Bij een peuter wordt het aanmerkelijk moeilijker om nieuwe dingen te proberen. Dus grijp je kans zolang het kan!

Onthoud goed dat vruchtensappen niet gezond zijn, ook het bijna overal geaccepteerde diksap is een suikerbommetje. Kies voor water, thee en melk. Ben je eigenwijs en wil je toch iets van appelsap geven, verdun het dan met veel water en laat het kind zo jong mogelijk uit een bekertje drinken. De hele dag met een flesje of beker met een rietje rondlopen is funest voor de tandjes en de continue toevoer van suiker zorgt voor meer honger en trek in nog meer zoetigheid.

Kies voor volle melkproducten, deze zorgen voor langdurige verzadiging. Een volkoren boterham met hartig beleg is prima maar vul het eens aan met een gekookt eitje of wissel af met een omelet. Eimuffins of hartige taartjes vinden kindjes vaak hartstikke lekker en het is natuurlijk prachtig als ze ook nog mogen helpen met klaarmaken. Vermijd ontbijtgranen met die leuke plaatjes op de verpakking. Het beste is overigens om alle bewerkte voeding zo veel mogelijk te vermijden. Zelf koken en bakken zorgt voor voedsel dat het lichaam kan herkennen en efficiënt kan gebruiken. Voor opgroeiende kinderen is dit nog veel belangrijker dan voor volwassenen.

In plaats van kant en klare toetjes is Griekse of Turkse yoghurt (10% vet) met wat banaan en bessen een goede keus. Mix het eventueel tot het dun genoeg is om door een rietje te drinken, dat vinden de meeste kindjes leuk. En zorg ervoor dat het in een redelijke tijd naar binnen gaat. Ook fruit kan schade aan de tandjes veroorzaken als het gedurende langere tijd in kleine beetjes gegeven wordt.

Peuters en kleuters

Naarmate kinderen groter worden heb je er minder grip op wat ze aan voeding binnen krijgen. Het is daarom goed om erop te letten wat kinderdagverblijven en scholen voor regels hebben ten aanzien van het vermijden van suiker. Vertel mensen om je heen dat je liever niet hebt dat je kind snoept maar wees hier ook niet te dwangmatig in. Naarmate kinderen groter worden vergelijken ze zich meer met leeftijdgenootjes en het gevoel om af te wijken van wat als normaal wordt beschouwd is niet fijn. Daarom is het mooi als iedereen zich wat meer bewust wordt van de bezwaren van veel suiker eten. Geef zelf het goede voorbeeld. Als er kinderen bij jou thuis komen spelen hoeven ze geen snoep te krijgen omdat ze dat zo gewend zijn. Houd vast aan je eigen gewoontes en geef wat blokjes kaas of een handje nootjes (als ze daar oud genoeg voor zijn). Kinderen vinden het vaak juist leuk om eens wat anders te krijgen dan thuis.

Grotere kinderen

Er komt natuurlijk een leeftijd waarop je nauwelijks nog invloed hebt op het eetgedrag van je kinderen. Thuis kan je nog zo gezond eten aanbieden, wat ze buiten de deur doen moet je maar afwachten. Daarom is het fijn als ze tenminste een goede basis hebben doordat ze al op jonge leeftijd geleerd hebben om veel andere dingen lekker te vinden. Naarmate kinderen groter worden kan je ook met ze bespreken wat de nadelen van frisdrank, koek en snoep zijn. Geen enkel kind wil graag dik zijn en pubers zijn best bereid om wat op te letten als ze weten dat suiker tot acne kan leiden. Blijf thuis het goede voorbeeld geven. Kook zoveel mogelijk zelf, vermijd sterk bewerkt voedsel en bewaar frisdrank voor feestelijke gelegenheden. Af en toe snoep geven kan best, maar kies hier een speciaal moment voor. Bijvoorbeeld woensdag- en zaterdagmiddag op een vast tijdstip. Wijk hier niet van af. Kinderen zijn gevoelig voor regelmaat, wanneer dingen altijd op dezelfde manier gaan voorkom je gezeur op andere momenten.

Houd in gedachten dat de basis voor een gezond leven op jonge leeftijd gelegd wordt. Overgewicht en allerlei vervelende ziekten zijn een stuk zieliger dan het niet altijd krijgen van snoep en frisdrank. En zoals gezegd: dit is de verantwoordelijkheid van ons allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *