Geef jij je kind ook een overdosis suiker?

Geef jij je kind ook een overdosis suiker?

Eigenlijk zouden er op verpakkingen met snoep, net als bij tabak, waarschuwingsteksten moeten staan zoals: “Suiker veroorzaakt diabetes type 2”, “Suiker zorgt voor een vervroegde puberteit”, “Van suiker krijg je acné”, “Suikerconsumptie leidt tot overgewicht”, “Suiker kan op latere leeftijd tot onvruchtbaarheid leiden”. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Natuurlijk is het de dosis die bepaalt of suiker schade veroorzaakt. Blijft de consumptie van vrije suikers onder de 10% van de totale dagelijkse energiebehoefte dan zal dit waarschijnlijk geen problemen veroorzaken. Helaas ziet de werkelijkheid van het gemiddelde kind er anders uit. Een bakje ontbijtgranen, een boterham met chocoladepasta, een beker diksap, een toetje, een Liga en nog wat lekkere snoepjes omdat ze zo lief zijn: en hoppa, ze krijgen maar zo drie keer te veel suiker binnen.

Fructose

De meeste suiker die kinderen tegenwoordig binnenkrijgen komt van fructose. Een misleidende benaming omdat dit van nature voorkomt in fruit. Er is echter een verschil tussen de aan voedingsmiddelen toegevoegde fructose en de fructose in fruit. In natuurlijke producten komt fructose altijd samen met glucose voor. Vruchten bevatten vitamines en vezels en als je kiest voor de hele vrucht dan eet je er niet gauw te veel van.

De grootste bron van fructose voor kinderen is helaas geen fruit, maar snoep, frisdrank en sap. Het is juist die fructose die veel schade kan veroorzaken. De meeste cellen in het lichaam gebruiken glucose als energiebron, met fructose kunnen ze niets. Daarom komt de afbraak ervan volledig voor rekening van de lever, waar het al snel omgezet wordt in vet.

Suiker versus alcohol

Er is een reden voor het stellen van een leeftijdsgrens voor het gebruik van alcohol. Het kan de lever en de hersenen schade toebrengen. Kinderarts en endocrinoloog professor Robert Lustig stelt dat wij op dezelfde manier naar suiker zouden moeten kijken. Suiker en alcohol worden op bijna gelijke wijze in de lever omgezet. Dat is niet zo gek: wijn is gefermenteerde suiker. Bij het proces van wijn maken zorgt gist voor de eerste omzetting, bij suiker moet ons lichaam dit zelf doen. Voor het lichaam maakt het niet zoveel uit of er suiker of alcohol wordt geconsumeerd: het veroorzaakt dezelfde ziekten bij grote hoeveelheden.

Robert Lustig wordt in zijn praktijk steeds vaker geconfronteerd met kinderen die leiden aan fatty liver disease, oftewel leververvetting.  Vroeger kwam dit alleen voor bij alcoholisten. Tot 1980 werden er nooit kinderen gezien met dit ziektebeeld. Op dit moment ontwikkelt 30% van de kinderen in de VS een bepaalde vorm van leververvetting. Op termijn zorgt dit voor diabetes type 2. Ook een ziektebeeld dat steeds vaker bij kinderen voorkomt.

Denk niet: mijn kind is absoluut niet te dik dus blijkbaar kan hij/zij wel wat extra suiker hebben. Ook slanke mensen kunnen leververvetting hebben. Dit noemen we thin on the outside, fat on the inside, ook wel afgekort tot TOFI. Aan de buitenkant zie je niets, terwijl de buikorganen omgeven zijn door een flinke laag vet.

Er is hoop

Zodra het kind stopt met overmatig suikergebruik verdwijnt de leververvetting vrij snel. Vet in de lever is het soort vet dat het lichaam als eerste probeert kwijt te raken, juist omdat het zo schadelijk is. Een mooie overlevingsstrategie, maar dan moeten we het lichaam wel een handje helpen. Door minder suiker te eten en meer te bewegen.

Bronnen

  1. Robert Lustig, Fat Chance (New York, 2010)
  2. Filmpje waarin Robert Lustig uitlegt wat de gevolgen zijn van excessieve suikerconsumptie bij kinderen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *