Kindermarketing gericht op suikerrijke producten

Kindermarketing gericht op suikerrijke producten

Naar aanleiding van mijn artikel over ontbijtgranen voor kinderen heb ik fabrikant Kellog’s een mail gestuurd met de vraag waarom zij verkeerde informatie op hun site geven over de hoeveelheid suiker in hun producten. Dit is de tekst waar ik ze op aansprak:

“Suiker in ontbijtgranen, waaronder ontbijtgranen voor kinderen, bevatten minder dan vijf procent van de dagelijkse suikerinname.”

Dat dit niet klopt legde ik hier al uit.

Kellog’s reageert door vol trots te wijzen op de etikettering van hun pakken, die gebaseerd is op referentie-innames en verwijzen naar de site van het Voedingscentrum. Hier staat de volgende uitleg (de onderstreping heb ik toegevoegd):

“Referentie-innames zijn wettelijk vastgelegde richtwaarden voor een gebalanceerd voedingspatroon. Het geeft aan hoeveel energie, voedingsstoffen, vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft of wat maximaal nog past binnen een gezond voedingspatroon.”

De referentie-inname voor suikers is 90 gram, bij een energiebehoefte van 2000 Kcal. Een gram suiker bevat 4 Kcal: 90 x 4 = 360 Kcal aan suikers wordt normaal beschouwd voor iemand die 2000 Kcal per dag nodig heeft. Dit is 5,5% en valt keurig binnen de richtlijnen van het WHO. De ontbijtgranen van Kellog’s bevatten, volgens hun eigen etikettering, al 10 tot 14% suikers per portie dus zelfs voor de gemiddelde volwassene klopt hun uitspraak over minder dan 5% niet. En hoe minder de energiebehoefte is, zoals bij kinderen tussen de 3 en de 12 jaar, hoe groter het percentage van de dagelijkse suikerinname is bij het nuttigen van een portie Kellog’s ontbijtgranen.

Misschien is het niet helemaal eerlijk om alleen Kellog’s hierover aan te vallen, want vrijwel alle voedselfabrikanten richten hun marketing van suikerrijke producten op kinderen. Hoe leuker de plaatjes op de verpakking, hoe meer suiker de producten bevatten. Zo dragen zij bij aan het op jonge leeftijd ontstaan van een suikerverslaving. Dat noem je nog eens klantenbinding!

Voedselwaakhond Foodwatch probeert hier wat aan te doen. Er is een actie gestart om kindermarketing tegen te gaan. Fabrikanten moeten stoppen met het verleiden van kinderen om hun junkfood te eten door gebruik te maken van kinderidolen op hun verpakkingen. Teken de actie en stuur een mail naar Bolletje, Baronie-De Heer, Chupa Chups, Croky, Delicia, Haribo, Hellema, Friesche Vlag, Fruitfunk, IJsboerke, Jumbo, Kellogg’s, Lafood, Lightbody Europe SAS, Lotus, Nandoe, Steenland, Planbee, Venz, Verkade, Zagazoe en Zonnatura.

Wil jij ook een nieuwe generatie met obesitas voorkomen? Doe dan mee, het kost je twee minuten:

https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/kindermarketing/e-mailactie-kinderidolen/

Bronnen

  1. Uitleg referentie-inname Voedingscentrum
  2. Website Kellog’s

 

2 gedachten over “Kindermarketing gericht op suikerrijke producten

  1. Mensen met obesitas worden niet oud. Richt reclame op een langdurige klantenbinding!

    Met deze toevoeging heb ik de petitie getekend.

    1. De beste manier om oud te worden is normaal eten, eten wat je grootmoeder (als ze nog geleefd had) als voedsel zou herkennen en zonder toevoegingen die je achterkleinzoon van 5 niet uit kan spreken. Het punt is dat daar geen winst mee te behalen valt. De winstmarges op groente, fruit, vlees, vis, eieren, roomboter etc. zijn vrij klein. Big Food blijft dus proberen om ons ziek te maken. En daar is Big Pharma dan weer erg blij mee, die weten overal wel een medicijn voor te vinden. De farmaceutische industrie heeft liever niet dat wij gezond blijven door normaal, onbewerkt voedsel te eten.
      Bedankt voor het tekenen van de petitie, ik hoop dat velen je voorbeeld zullen volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *