Blijvend afvallen zonder honger

Blijvend afvallen zonder honger

De motivatie om een paar kilo af te vallen is in deze tijd van het jaar altijd hoog. Na al dat slechte eten in december wordt het hoog tijd om eens gezond te gaan eten. Helaas kiezen veel mensen nog voor een vetarm dieet met minder calorieën dan je verbrandt. Dit lijkt een logische keuze en toch is het een denkfout.

Worden we dikker omdat we meer calorieën eten dan we verbranden?

Duizenden experts hebben dit de afgelopen 30 jaar beweerd alsof het een natuurwet is die niet ter discussie kan staan. Ze hebben slechts een klein beetje gelijk: natuurlijk is er een overschot aan calorieën als je dikker wordt. Toch is er iets helemaal mis met deze schijnbare logica. Blind geloof in calorieënbeperking verbergt het onderliggende probleem. Het advies “eet minder, beweeg meer” is niet behulpzaam voor mensen met overgewicht. Het langetermijnresultaat blijkt bijna altijd zeer slecht te zijn. Veruit de meesten vallen eerst af, komen vervolgens aan met een paar kilo extra en jojo-lijnen zich naar de obesitas. Heel weinig mensen worden blijvend slank. Zelfs rijke mensen die alles mee hebben zoals een eigen kok en een personal trainer lukt het niet. Je hoeft alleen maar naar Oprah Winfrey te kijken. Waarom zou het jou wel lukken, als het zelfs mensen met al die extra faciliteiten niet lukt?

Waarom eten we te veel?

De calorie in, calorie uit benadering is een extreme vereenvoudiging van de oorzaak van overgewicht. We staren ons blind op de calorieën waardoor we de belangrijkste vraag vergeten te stellen, namelijk: “WAAROM?”

Waarom eet grofweg de helft van de bevolking meer calorieën dan ze verbranden? Waarom verdrievoudigde het aantal Amerikanen met obesitas in de 30 jaar na het advies om vet te vermijden? Waarom ontstond er een obesitasepidemie? Waarom zijn er tegenwoordig al baby’s van zes maanden met overgewicht, moeten ook zij meer bewegen? Waarom willen we meer eten dan we nodig hebben?

Meer koolhydraten -> Meer insuline -> Meer obesitas

Wanneer je de oorzaak begrijpt kan ook jij afvallen zonder honger, en genieten van echt lekker eten. Wat ons in de weg staat is het verkeerde idee dat vet slecht voor ons is. De gedachte dat je vet wordt van vet eten is net zo ridicuul als geloven dat je groen wordt van groente eten. De overconsumptie van koolhydraten is de oorzaak van te veel eten met gewichtstoename tot gevolg. Insuline zorgt voor vetopslag en het vet blijft in de depots zolang de insulinespiegel niet zakt. Het lichaam kan niet bij de energiereserves, de hersens geven een hongersignaal af en je blijft eten. En omdat je bang bent voor vet kies je weer voor koolhydraten.

Dus je eet inderdaad meer calorieën dan je verbrandt, maar dit los je niet op met een caloriebeperkt dieet. Honger is een signaal dat je op lange termijn niet kunt negeren. Gelukkig hoeft dat ook niet. Er is een betere manier.

Misschien ken je iemand die afgevallen is door het beperken van koolhydraten, lees anders het verhaal van My Westerdahl. Iedereen die het probeert, en ik ben een van hen, vertelt hetzelfde: opeens verdwijnt de honger en het verlangen naar zoetigheid. Je kan eten tot je verzadigd bent en de extra kilo’s beginnen te verdwijnen.

Wat gebeurt er als je meer vet en minder koolhydraten gaat eten? De insulineproductie zakt naar een gezond niveau. Hierdoor kan het lichaam de vetreserves weer aanspreken, de vetcellen worden afgebroken om gebruikt te worden als energiebron. En je valt af, zonder honger en zonder extra te hoeven bewegen!

Wil jij dit ook? Lees er meer over op de pagina LCHF!

Bronnen

  1. Andreas Eenfeldt, Matrevolutionen (in het Engels vertaald als Low Carb, High Fat foodrevolution) (Stockholm, 2011)
  2. Robert Lustig, Fat Chance (New York 2010)
  3. Gary Taubes, Good Calories, Bad Calories (New York, 2007)

Meer lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *