Granenvrije muesli

Granenvrije muesli

Misschien mag je het geen muesli noemen want er komt geen havermout aan te pas. Dit mengsel van noten, pitten, zaden en kokos is wel een uitstekend alternatief voor de suikerrijke muesli die je in de supermarkt koopt. Ook de recepten voor zelfgemaakt muesli op internet zijn vaak behoorlijk suikerrijk. Niet alleen door de havermout, die flink wat koolhydraten bevat, maar ook omdat veel mensen schijnen te denken dat honing iets heel anders is dan suiker. Maak je geen illusies: zes eetlepels honing of zes eetlepels suiker maakt voor je lichaam geen verschil. Je bloedsuikerspiegel stijgt er enorm van, gevolgd door de beruchte suikerdip en binnen de kortste keren heb je weer honger.

Wij vinden het bij ons thuis fijn om te variëren met het ontbijt. Ik kan mij nu al niet meer voorstellen dat we jarenlang elke ochtend hetzelfde aten: altijd twee boterhammetjes, glaasje sinaasappelsap en drie keer in de week een eitje. Want toen wisten we nog niet dat eieren absoluut geen kwaad kunnen en bovendien nog erg voedzaam zijn ook. Nu eten we ongeveer drie keer in de week dit yoghurtontbijt, wel altijd met een gekookt eitje erbij voor een langdurige verzadiging. Andere dagen eten we roerei met bacon, gebakken eieren met kaas, een mugcakeje (ja, die kunnen ook low carb) en op zondag iets feestelijks (die recepten komen nog).

Voor een pot muesli heb je nodig:

 • 2 kopjes gemengde noten, ongezouten en ongebrand
 • 1 kopje pompoenpitten
 • 1 kopje zonnebloempitten
 • ½ kopje sesamzaadjes
 • ½ kopje gerapte kokos
 • 1 kopje kokoschips
 • Een snufje zeezout
 • 2 flinke eetlepels kokosolie
 • Smaakmakers naar keuze, bijvoorbeeld kaneel, kardemom, echte vanillepoeder, koekkruiden of een combinatie hiervan

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden

 1. Hak de noten grof
 2. Meng alle droge ingrediënten in een kom
 3. Smelt de kokosolie in de magnetron of op het fornuis
 4. Voeg de gesmolten kokosolie en toe en roer goed om
 5. Schep de muesli op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze in het midden van de oven
 6. Schep af en toe om en houd in de gaten dat de muesli niet verbrand
 7. De oventijd is 20 à 30 minuten
 8. Laat de muesli afkoelen en bewaar in een goed afgesloten pot

Bevat per 2 eetlepels 2 gram koolhydraten, 9 gram vet en 3 gram proteïne.

Ontbijt je net als wij met 150 gram Griekse yoghurt (10% vet), 2 eetlepels bessen (frambozen of aardbeien kan ook), 2 eetlepels muesli plus een gekookt eitje dan kom je in totaal op 9 gram koolhydraten, 30 gram vet en 17 gram proteïne. Daarmee red je het wel tot de lunch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *