Waarom deze website?

Waarom deze website?

De aandacht voor gezonde voeding is nog nooit zo groot geweest als in de laatste 10 jaar. Steeds meer mensen kampen met overgewicht. Veel oudere mensen krijgen diabetes type 2, maar ook onder jongeren komt deze ziekte steeds vaker voor. Hoog cholesterol, hoge bloeddruk, hersenbloedingen, hartinfarcten, dementie, kanker: het lijkt wel aan de orde van de dag. Je hebt het zelf of het komt in je directe omgeving voor.

Het besef dat we gezonder moeten eten en meer moeten bewegen is doorgedrongen in alle lagen van de bevolking. Maar wat is gezond eten? De verwarring is enorm. Steeds meer foodbloggers debiteren hun eigen waarheden, vaak in oneliners die elk wetenschappelijk fundament missen. Deskundigen zoals artsen, diëtisten en andere voedingsdeskundigen spreken elkaar tegen.

Op wetenschappelijk onderzoek kun je blijkbaar ook al niet vertrouwen als je de ene dag iets leest wat de volgende dag al weer wordt tegengesproken. Voeding is een ingewikkelde materie geworden door de toegenomen discussie over bijvoorbeeld wel of geen gluten, moet je vlees vermijden, hoe gevaarlijk is fructose, is de tarwe van nu echt zo anders dan 50 jaar geleden, is brood eten ongezond of niet, hoe zit het met zuivel etc. Kortom: complete chaos waardoor mensen denken: ‘laat maar zitten dat gezonde eten want je doet het toch nooit goed’. Dat vind ik heel begrijpelijk maar ook ontzettend jammer. Vanuit de wens om enige duidelijkheid in het woud van voedingsadviezen te brengen heb ik besloten deze website te starten. Hier is een periode van ruim twee jaar onderzoek aan voorafgegaan. Ik heb alle populaire foodblogs terzijde geschoven en ben mij op een zo’n breed mogelijk vlak gaan verdiepen in alles wat met voeding te maken heeft. Ik heb mij gericht op een aantal vooraanstaande deskundigen, die met een uitgebreide bronvermelding komen in hun boeken en artikelen. Bronnen die ik voor een deel gecontroleerd heb, met vaak als resultaat dat ik weer op het spoor van nieuwe bronnen kwam. Zo groeide mijn zoektocht naar de juiste voeding uit tot een uitgebreid literatuuronderzoek waarvan ik de resultaten graag met mijn lezers wil delen. Daarnaast zal ik regelmatig koolhydraatarme recepten plaatsen.

Kritisch lezen

De kennis die ik met mijn lezers wil delen is tot stand gekomen door veel bronnen te raadplegen en deze te onderwerpen aan een zeer kritische beoordeling. Ik heb een wetenschappelijke achtergrond (pedagogiek in een grijs verleden en een studie religiewetenschappen in de afgelopen jaren). Hierdoor ben ik bewust geworden van de gevaren bij het interpreteren van wetenschappelijk onderzoek. Ik heb wat medische kennis opgedaan in mijn opleiding tot verpleegkundige maar ik ben geen arts of diëtist. Als ik dat wel was geweest zou dat overigens geen enkele garantie bieden op het geven van de juiste adviezen, zoals elders uit mijn artikelen zal blijken. Bij alles wat ik schrijf vermeld ik de bronnen, zodat iedereen die dat wil het zelf na kan lezen. In principe beweer ik dus zelf niets, tenzij ik uitdrukkelijk vermeld dat het een eigen interpretatie betreft. Het laatste wat ik wil is een nieuwe voedingsgoeroe worden en met oneliners nog meer verwarring zaaien. Ik moedig mijn lezers van harte aan om kritisch te lezen. Neem niets klakkeloos aan, heb de moed om te experimenteren en luister naar je lichaam als je anders gaat eten. Stel vragen als je iets niet vertrouwt en denk eraan dat kennis over voeding voortdurend in beweging is. Inzichten van nu kunnen over een jaar achterhaald zijn.

Mijn volgende artikel gaat over verzadigd vet. Waarom zijn we hier bang voor en is dit terecht? Het moge duidelijk zijn dat deze site gaat over de gevaren van suiker, maar daarvoor moeten we ons eerst bewust worden van het feit dat de ellende begonnen is toen we vet gingen vermijden. Alvast een tipje van de sluier: het heerlijke voedsel bovenaan de pagina kan je gewoon eten en daar word je niet dik van. Het verhoogt evenmin je cholesterol! Maar eerst komt er, ter afwisseling van de theorie, een recept voor walnotenbrood.

 

6 gedachten over “Waarom deze website?

 1. Hoi Lily,
  Leuke website heb je! Mijn complimenten daarvoor. Tof dat je je zo belangeloos inzet om Nederland gezonder te maken.
  Ik denk dat wij veel gemeen hebben, wat dat betreft in ieder geval al wel (en misschien nog wel in meer opzichten).
  Ik zou het leuk vinden om een keer met je in contact te komen. Dus als je dat wat lijkt, hoor ik graag van je. Mijn website/blog heet Keto en zo. Groetjes en ga vooral zo door, Cora

 2. Beste Lily, omdat ik geen produkten van aardappel kan eten, ben ik op zoek naar een goed alternatief voor Pofiber, het met wel glutenvrij zijn. Heel internet heb ik al afgestruind maar ik kan niets vinden als alternatief voor Pofiber.
  Ik hoop dat u mij kunt helpen met dit probleem.
  Vriendelijke groeten Elly M. Sneekes

  1. Beste Elly,
   Pofiber gebruik ik in sommige recepten vooral om baksels luchtiger te laten worden. Als je het gewoon weglaat zal het een wat compacter geheel worden, maar het lukt nog steeds om een goed broodje te bakken zonder Pofiber.
   Wanneer je het gebruikt voor de vezels, dan kan je het vervangen door psylliumvezels, maar dan wel in een kleinere hoeveelheid. 1 dl Pofiber vervangen door 1 eetlepel psylliumvezels. Ik gebruik deze van het Kruidvat: https://www.kruidvat.nl/kruidvat-biologische-psylliumvezels/p/4966221?gclid=EAIaIQobChMItKLChKaK8gIVyhV7Ch0vtwQXEAQYAiABEgJ2jfD_BwE
   Dit is geschikt om mee te bakken. Gebruik liever geen psyllium waar inuline aan toegevoegd is, daar kunnen je darmen flink op reageren in de zin van winderigheid.
   Veel succes met bakken en als je nog vragen heb, laat het maar weten!
   Hartelijke groet,
   Lily

 3. Beste Lily, denkt u dat het mogelijk is om mij per e-mail een antwoord op mijn vraag over Pofiber te geven. Ik ben niet zo goed in zaken met social media enzo. Met vriendelijke groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *