Glutenvrije Aardbeien-Vanilletaart

Glutenvrije Aardbeien-Vanilletaart

Aardbeien kun je tegenwoordig het hele jaar kopen, maar in de zomer zijn ze het lekkerste. Bovendien is het wel zo milieuvriendelijk om alleen aardbeien te kopen die in Nederland gekweekt worden. Op dit moment zijn ze nog vrij goedkoop ook, dus ik koop zeker een keer per week een pondje aardbeien. Ze smaken zoet en toch bevatten ze heel weinig koolhydraten; per 100 gram slechts 8 gram koolhydraten. Lekker door de yoghurt met zelfgemaakte koolhydraatarme muesli. Vandaag had ik zin in een lekker toetje en maakte ik dit taartje met aardbeien en vanillecrème. Onderstaand recept is voor een springvorm van 20 cm, ik gebruikte een kleinere vorm en slechts de helft van de ingrediënten. Met twee personen is 8 punten wel erg veel, vandaar dat je op de foto een kleiner taartje ziet.

Voor 8 punten heb je nodig:

Bodem

  • 1 eiwit (de dooier gebruik je voor de vanillecrème)
  • 70 gram kokos
  • 70 gram amandelmeel
  • 1 el kokosmeel
  • 50 gram boter op kamertemperatuur
  • Eventueel een tl vanillepoeder of een mespuntje kardemom
  • Springvorm van 20 cm doorsnee

Vanillecrème

  • 150 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1 eidooier

Topping

  • 200 gram aardbeien
  • Eventueel wat muntblaadjes

Zo maak je de bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Klop het eiwit stijf
  3. Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot een soepel deeg
  4. Klem een stuk bakpapier in de springvorm en vet de randen in met een beetje boter
  5. Druk het deeg uit in de vorm, gebruik eventueel de bolle kant van een lepel die je in heet water doopt
  6. Bak 15 à 20 minuten tot de bodem licht verkleurd is
  7. Laat afkoelen voordat je de vulling erop doet

Zo maak je de vanillecrème:

  1. Klop de helft van de slagroom tot het licht stevig is
  2. Verwarm de andere helft van de slagroom samen met het vanillestokje in een pannetje op matig vuur. Breng aan de kook, haal de pan van de warmtebron en laat afkoelen
  3. Klop de eidooier los in een kommetje
  4. Vis het vanillestokje uit de afgekoelde slagroom, voeg de losgeklopte eidooier toe en breng het mengsel weer aan de kook
  5. Laat een kwartiertje afkoelen en voeg dan de geklopte slagroom toe, roer tot een gladde crème

Tot slot bestrijk je de afgekoelde bodem met de vanillecrème en legt de aardbeien erop. Garneer eventueel met wat blaadjes munt.

Bevat per punt: 3 gram koolhydraten, 38 gram vet en 4,5 gram proteïne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *