Walnotenbrood

Walnotenbrood

Als echte Hollanders zijn wij verknocht aan onze boterhammetjes. Dit is dan ook wat veel mensen het meest missen wanneer zij granen willen vermijden. Gelukkig is daar een oplossing voor! Ik ga de komende tijd diverse recepten plaatsen van broden en broodjes die granenvrij, glutenvrij en koolhydraatarm zijn. Mijn favoriet is dit heerlijke walnotenbrood. Je kunt het prima invriezen en ontdooien in de broodrooster en het is makkelijk om mee naar je werk te nemen. Lekker met roomboter en kaas.

Ik geef toe dat je er best veel ingrediënten voor nodig hebt, maar ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen.

 

Je hebt nodig:

  • 100 gram boter of kokosolie
  • 150 gram walnoten
  • 6 eieren
  • 250 gram volle kwark (liefst 10% vet)
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 dl amandelmeel
  • 2 dl pofiber
  • ½  dl psylliumvezels (fiberhusk)
  • ½ dl ongebroken lijnzaad
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 à 1 ½ tl zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Bekleed een cakevorm van ongeveer 25 cm lengte met bakpapier
  3. Smelt de boter of olie in de magnetron en laat een beetje afkoelen
  4. Hak de walnoten grof of gebruik een vijzel om ze een beetje fijn te stampen
  5. Klop de eieren luchtig met een mixer, dit duurt enkele minuten
  6. Voeg de kwark, de appelciderazijn en de gesmolten boter of olie toe en roer goed om
  7. Meng in een andere kom amandelmeel, walnoten, pofiber, psylliumvezels, lijnzaad, bakpoeder en zout
  8. Voeg de droge ingrediënten toe aan het ei-kwarkmengsel en roer goed om
  9. Doe het deeg in de cakevorm en maak de bovenkant mooi glad
  10. Bedek de vorm met aluminiumfolie en bak 45 minuten in het onderste gedeelte van de oven
  11. Verwijder de folie en bak nog 45 minuten, voor een mooie bruine korst kun je de laatste 5 minuten de temperatuur verhogen naar 200 graden
  12. Neem het brood uit de oven, laat een klein beetje afkoelen en haal het dan uit de vorm
  13. Laat afkoelen op een rooster
  14. Als het brood helemaal afgekoeld is kun je plakken snijden en deze per stuk invriezen, met stukjes bakpapier ertussen.

Bevat per plak (als je er 16 plakken van snijdt):

3 gram koolhydraten, 19 gram vet en 8 gram proteïne

Het originele recept komt van Birgitta Höglund.

2 gedachten over “Walnotenbrood

  1. Hartelijk dank voor je heerlijke broodrecepten, die ik graag maak. Want brood is toch makkelijk voor een snel ontbijt, voor onderweg of op het werk. Ik ben blij met je website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *